Statul are de recuperat de la firmele româneşti peste 4,4 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele româneşti înregistrau, la sfârşitul anului trecut, restanţe bugetare de 15,42 miliarde de lei, adică peste 4,40 miliarde de euro, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare

Firmele româneşti înregistrau, la sfârşitul anului trecut, restanţe bugetare de 15,42 miliarde de lei, adică peste 4,40 miliarde de euro, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Comparativ cu 2005, nivelul datoriilor este aproape egal, iar, faţă de sfârşitul lunii septembrie, cu doar 5,5% mai mici. "Exprimate în euro, obligaţiile restante la bugetul general consolidat au scăzut la 31 decembrie 2006 cu 254 milioane de euro, faţă de 30 septembrie 2006", precizează ANAF. Potrivit acesteia, cea mai mare parte a datoriilor, respectiv 9,97 miliarde de lei revine firmelor mici şi mijlocii, în timp ce marile companii datorează bugetului 5,44 miliarde de lei. Dintre cele 104.570 de firme mici şi mijlocii care înregistrau în septembrie datorii către buget, doar 19.953 şi-au achitat integral obligaţiile de peste 899 milioane de lei, până la sfârşitul anului trecut. În aceeaşi perioadă, alţi 28.700 de contribuabili mici şi mijlocii au acumulat datorii de peste 552 milioane de lei şi au intrat pe site-ul Fiscului.

Marii contribuabili dovedesc, din păcate, încă o dată, că sunt mai puţin bun-platnici decât micile firme. Astfel, potrivit ANAF, din cele 142 de mari companii, doar 49 şi-au achitat integral datoriile, respectiv 28,9 milioane de dolari. În aceeaşi perioadă, alţi 53 de mari contribuabili au acumulat restanţe de 35,6 milioane de lei şi au intrat pe lista neagră a Fiscului. Pe listele ANAF nu au fost însă incluse microîntreprinderile şi companiile pentru care a fost declanşată procedura reorganizării judiciare şi a falimentului. Totodată, obligaţiile bugetare stabilite prin titluri de creanţă, împotriva cărora contribuabilul a exercitat căile de atac prevăzute de lege, nu au fost făcute publice până la soluţionarea lor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite