Statul pune pe jar piaţa telefoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmote România, al treilea jucător pe piaţa telefoniei mobile de la nivel local, a pierdut licitaţia pentru ultimele licenţe 3G în favoarea RCS&RDS şi a Telemobil, care deţine operatorul

Cosmote România, al treilea jucător pe piaţa telefoniei mobile de la nivel local, a pierdut licitaţia pentru ultimele licenţe 3G în favoarea RCS&RDS şi a Telemobil, care deţine operatorul Zapp.
Anunţul făcut vineri de Inspectoratul General pentru Comunicare şi Tehnologia Informaţiei a stârnit nemulţumirea companiei Cosmote. Practic, dintre cei patru operatori de telefonie mobilă din România (Vodafone, Orange, Cosmote şi Zapp), doar Cosmote nu va avea serviciul 3G. Mai mult, astfel de licenţe nu mai pot fi acordate în România, în acest moment fiind acoperită toată banda de frecvenţă corespunzătoare serviciului 3G. Conform analiştilor, principala lovitură pentru Cosmote este una de imagine, dar, în acelaşi timp, pune compania în imposibilitatea de a se dezvolta în mod similar cu ceilalţi operatori de telefonie mobilă din România.
Problemele pieţei însă nu se opresc aici pentru acţionarii greci care activează pe piaţa telefoniei autohtone. Principalul operator de telefonie fixă din România, Romtelecom, estimează că va pierde circa 25% din abonaţi anul acesta, pe fondul reglementărilor impuse în 2006 de de Autoritatea Naţională de Reglementare în Telecomunicaţii (ANRC). Practic, Romtelecom va atinge pragul inferior de 3,5 milioane de abonaţi anul acesta, după ce a încheiat 2005 cu un număr de 4,5 milioane de clienţi. Reglementările, care au fost aspru criticate şi de operatorii de telefonie mobilă, se referă la tarifele de interconectare între reţele. Totodată, ANRC urmăreşte să impună şi tarife cu amănuntul ale serviciilor. Prin urmare, Romtelecom a anunţat că va da în judecată statul. Cele două companii, Cosmote şi RomTelecom sunt controlate de grecii de la OTE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite