Statul dă bani nerambursabili pentru investiţiile firmelor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe sesiunea de depunere a proiectelor, la care sunt aşteptate să participe în special companiile cu profil de producţie industrială. În perioada 14-19 august 2007, firmele mici

Astăzi începe sesiunea de depunere a proiectelor, la care sunt aşteptate să participe în special companiile cu profil de producţie industrială.

În perioada 14-19 august 2007, firmele mici şi mijlocii profilate pe producţia de bunuri industriale pot înainta documentaţia necesară accesării de fonduri nerambursabile pentru finanţarea investiţiilor proprii. Programul se adresează inclusiv întreprinderilor nou-înfiinţate.

A sosit şi ziua cea mare (aşteptată de mai bine de opt luni), în care întreprinzătorii pot să intre în competiţie pentru a primi banii nerambursabili - în total, 39,5 milioane de lei - alocaţi pentru acest an prin "Programul naţional multianual pe perioada 2002-2009 de susţinere a investiţiilor realizate de IMM".

Pot fi astfel finanţate şi întreprinderile nou-înfiinţate (cu vechime de maximum doi ani), ca şi microîntreprinderile, programul susţinând şi investiţiile de modernizare sau retehnologizare a firmelor mici şi mijlocii. Sunt vizate întreprinderile care activează sectoarele economice prioritare stabilite prin procedura de implementare a programului, urmărindu-se creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii IMM din aceste sectoare. Alăturat, prezentăm o listă cu domeniile prioritare ce vor fi considerate eligibile.

Punctaj maxim pentru IMM-uri nou-înfiinţate Între condiţiile minimale pe care trebuie să le îndeplinească firmele candidate la finanţare se numără: l încadrarea în definiţia dată în Legea privind stimularea dezvoltării IMM; l desfăşurarea activităţilor în România; l capitalul social trebuie să fie integral privat; l îndeplinirea la termen a obligaţiilor faţă de bugetul de stat; l firma nu are credite restante şi nu se află în stare de faliment ori de lichidare;

Afacerile nu sunt administrate de un administrator/lichidator judiciar; activităţile comerciale nu sunt suspendate; l candidatul are o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro - echivalent în RON - sau deţine active totale care nu depăşesc echivalentul în RON a 43 milioane de euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate; l candidatul trebuie să nu fie în dificultate, în conformitate cu prevederile "Instrucţiunilor privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate", publicate în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene OJC 244/2004.

Firmele care depun documentaţii în vederea participării la program vor fi evaluate în baza unor criterii minimale şi li se va acorda un punctaj. Maximul obţinut poate fi de 25 de puncte, iar minimul - de şase puncte, dar vor fi consideraţi eligibili doar candidaţii care obţin minimum 12 puncte. Spre exemplu, pentru categoria întreprinderii se acordă 5 puncte dacă firma are o vechime de maximum doi ani (adică este "nou-înfiinţată") şi numai două puncte dacă întreprinderea este mijlocie.

Dacă activitatea de cod CAEN declarată este preponderentă (peste 50% din cifra de afaceri), se acordă cinci puncte, iar dacă proporţia este mai mică de 50%, se acordă doar două puncte. Vechimea desfăşurării activităţilor desfăşurate efectiv pe codul CAEN accesat este, de asemenea, importantă, acordându-se cinci puncte pentru peste 24 de luni şi zero puncte pentru mai puţin de o lună.

Iar în funcţie de cuantumul aportului propriu la finanţarea proiectului, se acordă patru puncte pentru o proporţie de peste 41% şi zero puncte pentru o proporţie mai mică de 25%. În fine, se acordă un punct numai pentru firmele care au mai implementat şi alte proiecte proprii cu finanţare din surse atrase.

Ce puteţi achiziţiona cu banii nerambursabili Tot pentru punctajul final contează şi tipul de active ce urmează să fie achiziţionate din banii astfel obţinuţi. Se pot cumpăra maşini, utilaje şi echipamente (cinci puncte), brevete de invenţie şi licenţe (patru puncte), mijloace de transport pentru mărfuri (trei puncte), respectiv clădiri şi/sau construcţii industriale (două puncte).

Dacă bunurile astfel achiziţionate fac parte din mai multe categorii dintre cele enumerate mai sus, se va lua în considerare media aritmetică a punctajelor, se precizează în descrierea procedurii de aplicare a programului.

Domenii eligibile pentru a primi fonduri  

l Industria textilă - producţia de ţesături, finisarea materialelor textile, fabricarea de articole confecţionate din textile, a lenjeriei de corp, fabricarea de articole tricotate sau croşetate, a articolelor de îmbrăcăminte din piele şi accesorii, industria pielăriei şi a produselor din piele, tăbăcirea şi finisarea pieilor, articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnaşament, fabricarea încălţămintei;

Industria lemnului - fabricarea lemnului şi a produselor din lemn, produse stratificate din lemn, elemente de dulgherie şi tâmplărie şi pentru construcţii, fabricarea articolelor din plută, paie şi împletituri l Industria celulozei, hârtiei - fabricarea articolelor din hârtie şi carton; l Industria chimică - fabricarea substanţelor, a produselor chimice, a pesticidelor şi altor produse agrochimice, fibre sintetice şi artificiale, fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor, producţia săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de întreţinere; l Medicamente - produse farmaceutice şi naturiste l Cauciuc şi mase plastice;

Materiale nemetalice - fabricarea sticlei şi a articolelor din sticlă, ceramică refractară şi nerefractară (exclusiv cele pentru construcţii), plăci şi dale din ceramică, fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii, din argilă arsă, elemente din beton pentru construcţii, fabricarea betonului sau mortarului, tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei.

Industria metalurgică - turnarea metalelor neferoase, construcţii metalice, producţia de rezervoare, cisterne şi containere metalice; producţia de radiatoare şi cazane pentru încălzire centrală, tratarea şi acoperirea metalelor, operaţiuni de mecanică generală, fabricarea articolelor de feronerie; l Industria de maşini şi echipamente - fabricarea de echipamente pentru producerea şi utilizarea energiei mecanice (cu excepţia motoarelor pentru avioane, autovehicule şi motociclete), maşini de utilizare generală, maşini şi utilaje agricole şi forestiere, maşini-unelte, aparate pentru uz casnic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite