Statul măreşte impozitele pe transportul intern de marfă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de la 1 ianuarie 2009, proprietarii mijloacelor de transport de marfă mai grele de 12 tone vor plăti taxe cuprinse între 86 şi 1.853 de lei pe an. Potrivit unui proiect de

Începând de la 1 ianuarie 2009, proprietarii mijloacelor de transport de marfă mai grele de 12 tone vor plăti taxe cuprinse între 86 şi 1.853 de lei pe an.

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern aflat pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Transporturilor, vehiculele grele destinate transportului de marfă sunt împărţite, din punct de vedere fiscal, în două categorii.

Din prima grupă fac parte cele angajate exclusiv în operaţiunile de transport intern, iar în cea de-a doua sunt înscrise maşinile angajate atât în transportul intern, cât şi în afara graniţelor ţării. Majorarea impozitelor se va aplica la maşinile angajate numai în transportul intern de marfă.

Decizie luată în avans cu doi ani

Potrivit unei directive europene, pentru această categorie există un minimum al impozitării care nu se va aplica în România până la data de 31 decembrie 2010, însă Bucureştiul preferă să ajungă în mod gradual până la acel nivel, şi nu brusc - la sfârşitul lui 2010. Astfel că, de la 1 ianuarie 2009, deşi avem derogare de încă doi ani, România va aplica un procent de 80% din minimul acceptat la nivel european. Concret, transportatorii români care evoluează numai pe drumurile autohtone vor plăti taxe cuprinse între 86 şi 1.483 de lei/an/vehicul, iar cei ce desfăşoară şi activităţi de transport internaţional - între 107 şi 1.853 de lei/an/vehicul.
În grilele de impozitare stabilite prin viitorul act normativ sunt prevăzute şi combinaţii de autovehicule (articulate sau autotrenuri) mai grele de 12 tone. Pentru acestea, proprietarii care circulă doar în intern vor plăti între 40 şi 1.477 de lei/an/vehicul, iar ceilalţi vor plăti între 49 şi1.846 de lei/an/vehicul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite