Statul întârzie înregistrarea parcelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

directe acordate pe suprafaţă, pe baza unui sistem bine pus la punct de înregistrare, identificare şi control al exploataţiilor agricole eligibile, de peste 1 ha suprafaţă şi cu parcele de

directe acordate pe suprafaţă, pe baza unui sistem bine pus la punct de înregistrare, identificare şi control al exploataţiilor agricole eligibile, de peste 1 ha suprafaţă şi cu parcele de peste 0,3 ha. Pentru aşa numitul sistem IACS/LPIS România a primit unul din cele 4 steguleţe roşii din ultimul raport al Comisiei Europene. Problema nu e neapărat la acordarea banilor către agricultori, pentru că oricum aceasta se face din bugetul naţional, ci ulterior, la controlul UE, care poate să nu mai deconteze întreaga sumă. Conform lui Doru Nechiti, director general adjunct pentru IACS/LPIS în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), ungurii au pierdut 30% din suma cuvenită, iar polonezii şi mai mult. Pentru noi, un 30% ar însemna 130 milioane de euro.

Nici Registrul Fermelor nu e în grafic
Raportul Comisiei Europene afirmă clar că "ritmul actual de progres nu va permite ca sistemul IACS/LPIS să fie operaţional la data aderării". Europenii vorbesc şi despre întârzierile în elaborarea Registrului Fermelor - unde numai 75% din fermieri au fost înscrişi în baza de date -, dar şi despre sistemul de înregistrare al parcelelor, unde ortofotoplanurile (fotografiile din avion) sunt utilizabile numai pentru 36% din suprafaţa ţării. Iar digitizarea acestora a fost finalizată numai pentru 40% din ortofotoplanuri. În viziunea directorului APIA, lucrurile arată mult mai optimist. Procesul e continuu, identificarea merge în paralel pe măsură ce sunt primite ortofotoplanurile, nu e o problemă ca lucrurile să fie gata la timp: "Avem digitizate 300 de unităţi administrativ-teritoriale, 10% din suprafaţa ţării, iar la 1 iunie procentul va fi 20%", explică dl Nechiti. În plus, la 1 ianuarie trebuie să fie rezolvată numai partea de comerţ cu produse agricole. Pentru baza de date cu solicitanţii de subvenţie mai e timp până în septembrie 2007.

"Găseşte-ţi parcela!", la început
Programul de identificare a parcelelor agricole a început la 1 mai, în 5 localităţi-pilot. Concret, fermierii vin la primărie şi îşi găsesc pe hărţile digitale - făcute pe baza fotografiilor din avion - parcelele declarate până la 31 martie în Registrul fermelor. Până acum s-au înscris în Registru 1,4 milioane ferme, dintr-un număr estimat de exploataţii de 2,1 milioane, care însumează 8,8 milioane ha, 62% din suprafaţa agricolă a ţării. La Lupşanu - jud Călăraşi, prima comună unde a început identificarea parcelelor, primarul Victor Manea spune că problema cea mai mare este cea a conştientizării ţăranilor: "Trebuie să înţeleagă că nimeni nu vrea să le ia pământul, ci să primească bani. Cam 80-85% din oameni au înţeles despre ce este vorba". Însă la Lupşanu 80% din terenul agricol este exploatat în societăţi comerciale. Cu ţăranii, care au trecut prin colectivizare, merge mai greu, "le e frică să nu rămână fără teren". Suma primită? "Am înţeles că va fi, în 2007, de 50 euro/ha, şi va ajunge în 6-7 ani la 200 euro/ha", ne explică primarul din Lupşanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite