Statul a încasat peste 200 milioane de euro din redevenţe petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Resursele importante de gaze naturale şi ţiţei menţin România drept o ţintă pentru investitorii din domeniu Concesionarea zăcămintelor petroliere a adus statului, anul trecut,

Resursele importante de gaze naturale şi ţiţei menţin România drept o ţintă pentru investitorii din domeniu

Concesionarea zăcămintelor petroliere a adus statului, anul trecut, venituri din redevenţe în valoare totală de 726,94 milioane de lei (206,2 milioane de euro), cu 8,7% mai mari faţă de nivelul din 2005. Comparativ, profitul brut al Petrom din activitatea de explorare şi producţie gazelor şi ţiţeiului a crescut cu 35%, până la 3,7 miliarde de lei.

Creşterea încasărilor statului din redevenţe a fost determinată de evoluţia cotaţiei internaţionale a ţiţeiului, precum şi a preţului gazelor naturale. Numai anul trecut, potrivit datelor din piaţă, preţul gazelor naturale din producţia internă s-a majorat cu 20,4% de la nivelul lunii ianuarie. Similar, preţul mediu al ţiţeiului Brent a fost de 65,14 dolari/baril, cu 20% peste nivelul din 2005.

În 2005, statul a încasat din redevenţe (cote procentuale din valoarea producţiei brute extrase, dar şi din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului) 668,63 milioane de lei (184,5 milioane de euro), potrivit datelor primite de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Din aceasta, 309,42 milioane lei au fost încasate din producţia de ţiţei şi condensat, iar 359,2 milioane lei din cea de gaze naturale.

Comparativ, în 2006 veniturile din redevenţe pentru producţia de ţiţei şi condensat au atins cifra de 347,36 milioane lei, în timp ce din concesionarea zăcămintelor de gaze s-au încasat 379,58 milioane lei.

Rezervele de ţiţei, concesionate unui singur producător

Anul trecut, Petrom - compania care deţine aproape integral producţia românească de ţiţei şi jumătate din cea de gaze - a plătit sub formă de redevenţe 554,5 milioane de lei, cu 9% mai mult faţă de anul anterior. Potrivit clauzelor din contractul de privatizare al Petrom, al cărei acţionar majoritar este grupul austriac OMV, Ministerul Finanţelor nu poate modifica nivelul de calcul al redevenţelor până în 2014. De altfel, numai din activitatea de explorare şi producţie, Petrom a obţinut anul trecut un profit înainte de dobânzi şi impozite (EBIT) în valoare de 3,74 miliarde de lei, în creştere cu 35%. Per ansamblu, compania a încheiat 2006 cu un profit net de 2,28 miliarde de lei, cu 60% mai mare faţă de cel din anul precedent.

Veniturile din redevenţe încasate în 2005 de la Romgaz, producător de gaze naturale aflat încă în proprietatea statului, s-au ridicat la 160,42 milioane de lei. Anul trecut, societatea a plătit 171,67 milioane de lei. Potrivit ANRM, în afara celor două mari companii, au început să producă gaze naturale şi petrol şi firmele Aurelian Oil and Gas, Mihoc Oil, Toreador Resources Corporation, Amromco Energy, Wintershall, cantităţile extrase de acestea fiind deocamdată destul de mici. Numărul firmelor care şi-au manifestat interesul pentru activităţile de explorare şi exploatare petrolieră în România este însă mult mai mare. Peste 10 companii străine au trimis ANRM scrisori de intenţie pentru preluarea unui număr de circa 26 de perimetre petroliere, la licitaţia care va avea loc la sfârşitul lunii acesteia.

Resurse de gaze pentru cel puţin 60 de ani

România produce anual circa 12 miliarde metri cubi de gaze naturale, cantitate care asigură peste 70% din consumul intern, fiind astfel una dintre statele foarte avantajate din punct de vedere energetic. Cu o producţie de ţiţei şi gazolină de 4,7 milioane tone şi de gaze naturale de 5,9 miliarde metri cubi, realizată anul trecut, Petrom, firmă românească cu proprietar austriac, este cel mai mare producător din sud-estul Europei.

Deşi suntem o ţară petrolieră matură, mai mult de 20% din resursele de gaz şi ţiţei aşteaptă să fie descoperite, existând zone în care până în prezent nu s-au făcut deloc cercetări geologice. Printre zonele cu potenţial mai puţin explorate se numără partea sudică a depresiunii Transilvaniei sau platoul continental al Mării Negre. Potrivit ANRM, explorările de până acum au identificat resurse existente de 1,9 miliarde tone ţiţei şi de 750 miliarde metri cubi de gaze naturale, cantitate care ne-ar asigura producţia de gaz pe încă cel puţin 60 de ani de-acum încolo.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite