Statul se împrumută pe riscul populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

riscante de către analiştii financiari, le vom suporta noi, contribuabilii.În primul rând, multe dintre aceste societăţi se împrumută doar ca să supravieţuiască ori pentru a nu lăsa pe

riscante de către analiştii financiari, le vom suporta noi, contribuabilii.
În primul rând, multe dintre aceste societăţi se împrumută doar ca să supravieţuiască ori pentru a nu lăsa pe drumuri câteva mii de angajaţi. Însă rambursarea ratelor aferente acelor împrumuturi va avea prioritate între plăţile curente ale respectivelor companii, bugetul statului rămânând în coada listei. În majoritatea cazurilor, datoriile neonorate la buget rămân veşnic agăţate, iar pierderile astfel acumulate se transferă către marea masă a contribuabililor.
Soldul total al împrumuturilor pe termen lung angajate de societăţile statului a crescut de aproape nouă ori din iunie 2005 până în iunie 2006, respectiv de la 192 milioane RON la 992 milioane RON. Conform unor analişti, cele mai multe şi voluminoase împrumuturi sunt acordate societăţilor care, de regulă, se regăsesc şi în topul marilor datornici la bugetul de stat. "Sunt împrumutate sectoarele în care există cel mai mare necesar de investiţii, respectiv industriile energofage, mari consumatoare de energie", declară Liviu Voinea, cercetător în cadrul Grupului de Economie Aplicată.

"Băncile ar trebui să deschidă bine ochii"
"Băncile ar trebui să deschidă bine ochii", ne-a declarat Bogdan Baltazar, preşedintele companiei de consultanţă financiară BB&P, care este de părere că, dat fiind că în general întreprinderile de stat au datorii, creşterea volumului de credite contractate de acestea nu este un fenomen bun. "Nu este ceva care să fie salutat. În general, îndatorarea societăţilor de stat nu este un fenomen bun. Au justificare doar împrumuturile care servesc procesului de restructurare şi pregătesc serios, nu de faţadă, privatizarea, dar neapărat dacă există cel puţin o scrisoare de confort din partea Ministerului Finanţelor", ne-a mai declarat Baltazar. Creşterea gradului de îndatorare pe termen lung a societăţilor de stat se datorează - consideră şi Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor - atât nevoii de fonduri pentru cofinanţarea proiectelor europene, cât şi majorării valorii activelor imobiliare. El spune că banii obţinuţi prin împrumuturile pe termen lung sunt folosiţi pentru modernizarea activităţii.

BNR nu se îngrijorează
Reprezentanţii Băncii Naţionale nu se declară îngrijoraţi de apetitul crescut pentru credite al întreprinderilor de stat, văzând în creşterea gradului de îndatorare al acestora un semnal că lucrurile merg în bine. "Sondajele arată că managerii sunt optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de viitor, astfel că se cumpără tehnologie, materii prime, se dezvoltă. Creşte şi productivitatea, creându-se astfel un cerc virtuos. Faptul că şi întreprinderile de stat ajung să fie conduse de manageri performanţi este îmbucurător", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur şteţ. Ca urmare, nu se pune problema unor eventuale măsuri menite să diminueze riscurile creşterii valorii activelor puse ca gaj la contractarea împrumuturilor de către societăţile de stat, ca în cazul persoanelor fizice, de exemplu. "Nu este bine să amestecăm lucrurile. Creditul pentru persoanele fizice este folosit pentru consumul propriu, pe când cel pentru persoane juridice este pentru dezvoltare", a concluzionat şteţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite