Statul forţează continuarea vaccinării ilegale a porcilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că la Bruxelles s-a hotărât stoparea tratamentelor cu "apă de ploaie", Bucureştiul permite unor ferme româneşti să utilizeze vaccinul inutil Crescătorii pierd anual milioane

Cu toate că la Bruxelles s-a hotărât stoparea tratamentelor cu "apă de ploaie", Bucureştiul permite unor ferme româneşti să utilizeze vaccinul inutil

Crescătorii pierd anual milioane de euro, pentru că nu pot exporta mezeluri în UE, din cauza tratamentelor antipestă. Cu toate acestea, statul refuză oprirea vaccinărilor.

La ultima reuniune a Comitetului European Permanent pentru Sănătate Animală, desfăşurată recent la Bruxelles, României i s-a cerut din nou să oprească tratamentele cu vaccinuri tip "marker", dovedite ca fiind inutile în eradicarea pestei porcine.

Poziţia oficialilor de la Bucureşti a fost, însă, cu totul alta: ei au încercat şi, în cele din urmă, au reuşit să obţină o soluţie de compromis prin care vaccinarea se va putea face "numai în anumite ferme, pe cheltuiala acestora".

Reamintim în acest context că, din cauza continuării tratamentelor ilegale, cu vaccinuri improprii pentru eradicarea pestei, toţi crescătorii de porci şi, în continuare, procesatorii de carne din ţara noastră, au interdicţie totală de a exporta carne şi mezeluri în ţările UE.

Acces interzis pe piaţa comunitară

De mai mulţi ani, în Uniunea Europeană se practică sacrificarea întregului efectiv de porci infestaţi cu pestă, iar fermele afectate sunt practic desfiinţate. România, însă, a obţinut o derogare, în sensul că se mai poate accepta vaccinarea doar până la data de 31 decembrie 2009.

Cu o condiţie, însă: carnea, mezelurile şi celelalte preparate obţinute în ţara noastră nu pot fi vândute pe piaţa comunitară, câtă vreme în ferme se mai practică tratamentul antipestă, în locul soluţiei radicale a sacrificării animalelor.

Acest compromis impune fermelor suinicole, dar şi fabricilor de mezeluri aprovizionate de acestea, interdicţii din cauza cărora pierderile se ridică la câteva milioane de euro pe an. Este, de altfel, evident că imposibilitatea de a ajunge la câteva sute de milioane de potenţiali cumpărători de carne şi mezeluri costă România infinit mai mult decât renunţarea la vaccinare.

Un compromis prea costisitor

În şedinţa autorităţii europene pentru sănătate animală - a cărei stenogramă o vom cita în exclusivitate - s-a acceptat "continuarea vaccinării în ferma de la Timişoara (n.n. - este vorba despre complexul suinicol deţinut de compania Smithfield), chiar cu riscul de a se crea un precedent, prin transferarea responsabilităţii către fermă". Reprezentanţii Angliei au întrebat "de ce vaccinul în cauză, care nu corespunde cerinţelor băncii comunitare de vaccinuri, poate fi folosit în România"?

Răspunsul a fost că "baza legală pentru modificarea Deciziei 2007/870 (n.n. - prin care se interzice, între altele, vaccinarea antipestă) este dublă şi permite o anumită flexibilitate". În sprijinul acestei argumentaţii au venit şi reprezentanţii Olandei, care - potrivit stenogramei - au arătat că "se va rezolva în curând" şi problema valabilităţii autorizaţiei CEMEA, retrasă fermei de la Timişoara tocmai pentru că vaccinurile "marker" folosite acolo s-au dovedit a fi apă de ploaie.

Să nu uităm că în acele ferme, în care "markerul" a fost administrat porcilor pe post de tratament preventiv, epidemia de pestă a izbucnit şi s-a extins nestingherită, fapt care a şi dus la retragerea autorizaţiei europene.

Interesant este, însă, că în urma acelor evenimente, Smithfield urmează să primească despăgubiri de aproximativ 25 de milioane de euro, în timp ce costurile continuării vaccinării - pe spezele aceleiaşi ferme - sunt de numai două-trei milioane de euro. Cine va beneficia de această uriaşă diferenţă?

Vor beneficia, desigur, câţiva "iniţiaţi" de la vârful Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Sănătate Animală (ANSVSA), care au făcut posibil acest costisitor compromis. În schimb, din cauza acestei "afaceri" vor avea de pierdut câteva sute de crescători şi procesatori români, cărora le va fi, în continuare, interzis accesul pe o piaţă care numără sute de milioane de consumatori.

Ce pierde România

500 de milioane de potenţiali consumatori existenţi pe pieţele UE, la care producătorii români au accesul interzis din cauza vaccinării antipestă

Aproximativ 40 de milioane de euro, cât au totalizat importurile dozelor de vaccin "marker" - inutile, oricum, în tratarea pestei

Scăderi din bugetele UE alocate României, din care se vor plăti despăgubiri, în loc să fie finanţată dezvoltarea zootehniei româneşti

Diverse sancţiuni, de ordin administrativ, din partea Comunităţii Europene

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite