Statul se finanţează de la investitorii de pe piaţa de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În semn de protest, Bursa de Valori Bucureşti îşi suspendă astăzi activitatea timp de o oră Deşi istoria recentă a pieţei de capital nu a fost deloc una liniştită, totuşi

În semn de protest, Bursa de Valori Bucureşti îşi suspendă astăzi activitatea timp de o oră

Deşi istoria recentă a pieţei de capital nu a fost deloc una liniştită, totuşi agitaţia din ultimele zile, iscată de modul de impozitare a câştigurilor de la Bursă, întrece toate "scandalurile" care au avut loc până acum.

Aceasta din cauză că, atât brokerii, cât şi investitorii, consideră aberantă plata, în ianuarie, a impozitului de 16% din câştigul brut aferent tranzacţiilor la Bursă, urmând ca regularizarea să se facă prin declaraţia de venit din luna mai.

Modalitatea de calcul şi de plată a impozitului pe câştigurile din tranzacţii la Bursă este considerată de actorii pieţei de capital de domeniul fantasticului. Căci a impozita în ianuarie câştigul brut, urmând să faci regularizarea peste câteva luni, sfidează logica. Nimeni nu înţelege de ce statul a ales această variantă, deşi era mai mult ca sigur că investitorii şi brokerii se vor revolta. Şi nu numai românii sunt consternaţi. Vestea că MFP vrea impozit pe câştigul brut a făcut înconjurul lumii.

Aşa cum era şi de aşteptat, reacţiile nu au întârziat să apară. Comitetul Bursei de Valori a decis ca, în semn de protest, să deschidă şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu o oră mai târziu. În plus, Asociaţia Brokerilor, după ce "a studiat textele foarte încâlcite ale normelor în vigoare, a realizat o interpretare proprie şi a propus un ghid pe care l-a trimis la Ministerul Finanţelor Publice pentru avizare şi totodată brokerilor, pentru orientare", au precizat, pentru Adevărul, reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor.

În ceea ce priveşte investitorii, aceştia tot mai speră într-o minune. Mulţi spun că preferă să aştepte până când se vor clarifica aceste "neînţelegeri", în timp ce alţii, pentru a se încadra în termenul-limită de plată (25 ianuarie) şi a evita plata unor penalităţi, se gândeau să plătească totuşi, dar pentru câştigul net. "E absurd! Asta înseamnă să împrumuţi statul, fără nicio dobândă.

Iar despre modul de impozitare, încâlcit, stufos, greoi care te obligă să-ţi angajezi contabil, nici nu mai vorbesc. Orice lege are anexe care te trimit la o ordonanţă care face referire la nişte instrucţiuni care iar te trimit la o ordonanţă, care la rândul ei face referire la nişte instrucţiuni. Instabilitatea legislativă ne omoară", afirma contrariat un investitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite