Statul ar putea şterge datoriile Daewoo Automobile Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

luate măsuri asiguratorii, inclusiv interdicţia în vamă şi popriri asupra conturilor. Scrisoarea deschisă a fost emisă în urma unui control efectuat de Direcţia Regională Vamală Craiova,

luate măsuri asiguratorii, inclusiv interdicţia în vamă şi popriri asupra conturilor. Scrisoarea deschisă a fost emisă în urma unui control efectuat de Direcţia Regională Vamală Craiova, care a stabilit că Daewoo are de rambursat la buget peste 750 de milioane de euro.
În luna august a acestui an, reprezentanţii sud-coreeni de la Daewoo şi cei români au semnat un contract prin care statul devenea unicul proprietar al uzinei. Coreenii aveau de primit, în urma acestei tranzacţii, 60 de milioane de dolari, din care 50 de milioane pentru pachetul de acţiuni şi 10 milioane pentru plata datoriilor. Conducerea Automobile Craiova a ţinut să amintească OPSCI că directorii şi administratoriii uzinei au fost absolviţi de orice răspundere în momentul preluării uzinei de către statul român. Aceştia consideră că nu este corect ca administratorii şi directorii numiţi de compania coreeană să fie eliberaţi de orice răspundere şi că suma de 60 de milioane de dolari ar trebui să se plătească într-un cont escrow. Se pare că a fost pusă în discuţie însăşi finalizarea tranzacţiei.
Ministrul Economiei şi Comerţului consideră că datoria de 752 milioane euro nu constituie un impediment pentru finalizarea tranzacţiei. În plus, MEC va propune guvernului o strategie de privatizare a fabricii de automobile de la Craiova, care ar putea conţine şi măsuri de anulare a datoriilor. Valoarea de 725 de milioane de euro nu este bătută în cuie, Automobile Craiova având posibilitatea să le conteste în instanţă. De altfel, nu este pentru prima dată când uzina craioveană ar putea apela la o asemenea măsură. Un alt proces-verbal al Direcţiei Regionale Vamale Craiova, prin care uzina din Craiova era obligată să ramburseze facilităţi fiscale de circa 800 milioane euro, a fost desfiinţat, în august 2006, prin decizia Direcţiei Generale de Soluţionare a Contestaţiilor din Ministerul Finanţelor Publice. De privatizarea Daewoo Automobile Craiova s-au arătat interesate până acum companiile General Motors, Ford şi Cherry Automobile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite