Statul cosmetizează din nou afacerea Tractorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român amână din nou încheierea procesului de privatizare în cazul uzinei braşovene Tractorul, după ce negocierile cu indienii de la Mahindra&Mahindra au fost suspendate. Până la

Statul român amână din nou încheierea procesului de privatizare în cazul uzinei braşovene Tractorul, după ce negocierile cu indienii de la Mahindra&Mahindra au fost suspendate. Până la reluarea discuţiilor şi "identificarea unui nou mecanism" prin care va fi preluată societatea, oficialităţile de la Bucureşti continuă să schimbe structura de la Tractorul, în speranţa că potenţialul investitor va lua o decizie finală pozitivă.
A fost mai întâi disponibilizarea celor peste 1.400 de angajaţi, urmează acum un nou proces amplu de restructurare.
De data aceasta este vorba despre restrângerea activităţii în câteva hale de producţie şi valorificarea activelor care nu concură la activitatea principală. "AVAS preconizează că, prin aceste măsuri, gradul de îndatorare a societăţii va fi diminuat, iar atractivitatea pentru investitori va creşte", se arată în poziţia oficială a Autorităţii. În atari condiţii, faţa uzinei, după cum anticipează şi oficialii statului, va fi cu totul alta.

Ofertă condiţionată
Procesul de restructurare de la Tractorul a început după ce Mahindra&Mahindra a rămas singură în cursa pentru achiziţia societăţii. În paralel, indienii au avut o serie de solicitări referitoare la menţinerea subvenţiilor pentru achiziţia de tractoare, dar şi ştergerea datoriilor. "După ce a rămas singură în cursă, Mahindra&Mahindra a venit şi a pus condiţii suplimentare. Practic, era vorba de modificări de esenţă, în urma cărora structura societăţii ar fi fost alta. Punerea în practică a acestor facilităţi înseamnă o firmă cu mai puţine datorii", ne-au declarat surse apropiate discuţiilor.

Speranţa MYO-O nu moare
Suspendarea negocierilor deschide însă o nouă portiţă şi pentru compania autohtonă MYO-O, în vederea achiziţiei uzinei. Aceasta depinde de decizia instanţelor româneşti, pe rol fiind procesul prin care MYO-O a dat în judecată Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, acuzând-o de practici anticoncurenţiale. "Următoarea înfăţişare este pe 20 iunie a.c., prin urmare aşteptăm decizia autorităţilor. Însă, bineînţeles că ne menţinem interesul pentru Tractorul", ne-a declarat Andrei Mihailov, director în cadrul MYO-O.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite