Statul dă bani pentru a ne încălzi la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile furnizorilor termici, acoperite de la buget pentru ca furnizarea căldurii să nu fie sistată Gaura din buzunarul furnizorilor de agent termic ar putea fi acoperită prin ajutoare

Pierderile furnizorilor termici, acoperite de la buget pentru ca furnizarea căldurii să nu fie sistată

Gaura din buzunarul furnizorilor de agent termic ar putea fi acoperită prin ajutoare de stat de până la 580 milioane de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Gospodarul îşi face vara sanie şi iarna car. Proverbul s-ar putea aplica fără probleme şi Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

Pentru ca românii să nu rişte să rămână fără serviciul de încălzire în sezonul rece, ministerul vine, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, cu iniţiativa de a se acoperi toate pierderile companiilor furnizoare de energie termică în sistemul centralizat.

Bani din bugetele locale

Deficitul, estimat la 580 milioane de lei, ar urma să fie acoperit din bugetele locale, sub forma unui autor de stat, potrivit Mediafax. Proiectul va fi prezentat Guvernului în perioada următoare.

Sumele necesare acoperirii acestor pierderi vor proveni din bugetele autorităţilor locale şi din excedentele anuale înregistrate la încheierea exerciţiului bugetar.

"Schema de ajutor de stat, care va conţine toate elementele şi condiţiile privind normele comunitare în materia ajutorului de stat în domeniul serviciilor de interes economic general, va fi elaborată prin ordin al ministrului Internelor şi Reformei Administrative, după aprobarea proiectului de ordonanţă de urgenţă", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În plus, autorităţile locale vor avea obligaţia ca în perioada 2009-2015 să implementeze programe de reorganizare a operatorilor economici şi de modernizare a infrastructurii de transport şi distribuţie a energiei termice.

Acest lucru este necesar pentru a se putea elimina pierderile din sistemul centralizat de încălzire. Furnizorii au înregistrat, în ultimii ani, pierderi semnificative cauzate, în principal, de starea învechită a instalaţiilor şi de pierderile din sistem.

Sistemul învechit produce pierderi

Golurile din buzunarele operatorilor mai provin şi din aprobarea cu întârziere a tarifelor de facturare faţă de majorarea preţurilor la furnizori, numărul mare de debranşări de la sistemul centralizat şi nerealizarea cantităţilor de energie prognozate datorită condiţiilor meteo nefavorabile distribuţiei căldurii.

Printre regiile autonome care au înregistrat cele mai mari datorii se regăsesc cele din Bucureşti, Constanţa şi Braşov. Anul trecut, energia termică a fost distribuită în 131 localităţi din România, respectiv în 116 municipii şi oraşe. Faţă de anul 2006, numărul acestora s-a redus cu 6 oraşe, unde au avut loc debranşări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite