Statul isi ascunde neputinta fiscala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa pe scaun, taxa pe viciu, impozit pe mijloace fixe sau cum or mai fi numite, dupa 1 ianuarie. Birurile, anuntate de ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, se asteapta sa aduca

Taxa pe scaun, taxa pe viciu, impozit pe mijloace fixe sau cum or mai fi numite, dupa 1 ianuarie. Birurile, anuntate de ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, se asteapta sa aduca statului veniturile necesare, in conditiile in care Fiscul si Vama nu reusesc sa tina sub control contrabanda si evaziunea fiscala in domeniile alcoolului, tutunului sau in alimentatia publica.
O taxa pe scaun ar creste preturile in turism
"Spuneti-mi cum sa eliminam evaziunea fiscala din restaurante (.) daca as sti ca putem controla contrabanda cu tigari (.) nu avem posibilitatea fizica de a controla firmele care nu platesc profit", isi marturiseste neputinta ministrul finantelor. In alimentatia publica, solutia preconizata este o noua taxa aplicata unitatilor, indiferent de profiturile declarate ale acestora, dar care Vladescu inca nu stie cum va arata. Introducerea unei taxe suplimentare nu este vazuta cu ochi buni de intreprinzatorii din domeniu. Desi accepta ca evaziunea fiscala e ridicata, acestia spun ca statul trebuie sa-si faca mai bine datoria. "O unitate plateste TVA pentru marfa cumparata, plateste accize, impozit pe profit etc. Statul ar trebui sa introduca o lege mai dura privitoare la desfacerea alcoolului, inclusiv in restaurante, iar controlul fiscal ar trebui sa-si faca datoria la colectarea taxelor, insa se impiedica de fleacuri", spune Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. Pe litoral, introducerea taxei ar avea efecte negative, crede Lucia Morariu, presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania. "Este clar ca este o evaziune mare in domeniu, mai ales pe litoral, dar masura ar trebui aplicata diferentiat in unitatile deschise doar in sezon. Aici, introducerea taxei ar duce la majorarea preturilor".
Bugetul pierde anual 50 milioane de euro din contrabanda cu tutun
Nici in industria tutunului lucrurile nu stau mai bine. Deocamdata, pierderile inregistrate de bugetul de stat in urma contrabandei cu tutun se ridica la 50 milioane de euro, arata date furnizate de industria de profil. Evaziunea si contrabanda vor creste odata cu accizarea sporita a tigarilor si cu introducerea taxei de un euro pe viciu, fapt de care ministrul Vladescu este constient. "Daca as sti ca putem controla contrabanda as face si doi euro pretul unui pachet de tigari". Fenomenul de contrabanda "se va dezvolta rapid, fiind stimulat de nivelul crescut al accizei in Romania fata de tarile vecine", apreciaza un important producator de tigarete. Contrabandistii si-au im-partit zonele de influenta si asteapta noi taxe impuse de stat care sa le faciliteze afacerile.

Doina si Plugarul, aduse cu marfarul
In timp ce in nord-est predomina marcile Plugarul, Doina, Saint George, provenite pe filiera ucraineana, in vestul tarii se prefera Ronson, Monte Carlo, L&M si Winchester, care provin din magazine tip duty-free. Pentru introducerea tigarilor in tara, orice coltisor e bun. Potrivit Autoritatii Vamale Romane, acestea sunt introduse in canistre, sub haine, tot in baxuri de tigari, dar de valoare mai mica, sunt transportate cu marfarul sau in plafoanele trenurilor etc. Anul trecut, Vama a confiscat 2,5 milioane pachete cu tigari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite