Statul ajută CNH să închidă minele necompetitive. Circa 200 de angajați vor fi disponibilizați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani va primi ajutor de stat pentru închiderea minelor de cărbune considerate neviabile și necompetitive, procedura fiind aprobată de Guvern şi urmând să conducă la disponibilizarea în acest an a aproximativ 200 de angajaţi, potrivit Executivului.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat acordul ajutorului de stat, în cuantum de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro), pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din unităţile Petrila, Uricani şi Paroşeni ale CNH.

O decizie din 2010 a UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive permite autorităţilor publice să acorde, în anumite condiţii, până în 2018, ajutoare pentru a susţine acest proces.

CNH, deţinută integral de stat, deţine în prezent şapte unităţi de producţie de cărbune - Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani -, iar România a decis să închidă trei dintre aceastea. Prima, Petrila, va fi închisă până la sfârşitul anului 2015, iar celelalte două, Uricani şi Paroşeni, până la sfârşitul anului 2017.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a solicitat Guvernului să înceapă, până la sfârşitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Naţionale a Huilei, după ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase, relevă scrisoarea de intenţie convenită în urma misiunii din ianuarie-februarie.

Guvernul este obligat să transfere cel târziu în luna februarie către ANAF activele neviabile ale CNH.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite