Staţiunile turistice, modernizate cu forţa în termen de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunile de interes local şi naţional au la dispoziţie un an pentru a îndeplini noile criterii de atestare stabilite de guvern, pentru a nu pierde acest statut. Principala provocare: starea

Staţiunile de interes local şi naţional au la dispoziţie un an pentru a îndeplini noile criterii de atestare stabilite de guvern, pentru a nu pierde acest statut.

Principala provocare: starea drumurilor şi a canalizării
Astfel, pentru a fi reatestată, o staţiune, indiferent dacă este de interes local sau naţional, va trebui să îndeplinească, cumulativ, o serie de condiţii, precum asigurarea canalizării centralizate, apei curente, existenţa unor locuri de promenadă amenjate şi iluminate. Staţiunile vor trebui să prezinte în faţa reprezentanţilor Departamentului de Autorizare din Autoritatea pentru Turism şi situaţia celor minimum 500 de locuri de cazare din structuri clasificate pentru staţiunile de interes naţional, respectiv 500 pentru cele locale, precum şi cea a sălilor de fitness sau a terenurilor sportive, obligatorii şi pentru Rânca sau Poiana Braşov. O altă sarcină destul de greu de dus la îndeplinire de către autorităţile locale este asigurarea unor drumuri rutiere moderne şi a unei linii de transport în comun între staţiunea turistică şi gara care o deserveşte, condiţii de autorizare comune staţiunilor naţionale şi locale. Pentru ca o staţiune să fie de interes naţional va trebui, obligatoriu, să fie "vizitată" de trenuri cu regim de rezervare a locurilor, inclusiv de vagoane. Dacă ar fi să ne luăm după acest criteriu, staţiunea Mamaia va pierde statutul de interes naţional. În plus, vor trebui înfiinţate centre permanente de informare şi promovare turistică. Majoritatea staţiunilor turistice au fost atestate acum câteva zeci de ani, dar vor fi obligate ca, în termen de un an, să se conformeze noilor criterii de atestare, sub sancţiunea retragerii statutului de staţiune turistică.

Autorităţile locale: Nu avem bani
Vestea bună pentru autorităţile locale este că pot folosi banii din taxa hotelieră pentru realizarea investiţiilor pentru dezvoltarea turismului şi reabilitarea infrastructurii turistice. Primarul Costineştiului, Traian Cristea, ne-a declarat că, anual, se strâng la buget câteva sute de milioane de lei din această taxă, nivel avansat şi de Dan Anghel, consilier local în Buşteni. "Numai lucrările la staţia de epurare şi tratare a apei din Buşteni au fost evaluate la peste 5 milioane de euro, pentru care trebuie să găsim soluţii de finanţare", ne-a mai spus Dan Anghel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite