Statisticile de la Agricultură se contrazic cu cele din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În varianta Ministerului Agriculturii, avem un consum de lapte peste media europeană, dar producătorii susţin contrariul. Românii mănâncă mai puţină carne decât media din UE,

În varianta Ministerului Agriculturii, avem un consum de lapte peste media europeană, dar producătorii susţin contrariul.

Românii mănâncă mai puţină carne decât media din UE, însă beau mai mult lapte, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Datele ministerului arată că, în sectorul lactatelor, consumul mediu anual este de 240 de litri pe cap de locuitor, faţă de media europeană de 237 de litri. Dar liderii Patronatului Laptelui precizează că în realitate consumul este mult mai mic, puţin peste 100 de litri pe cap de locuitor.

"În România, există 1,7 milioane de vaci, care nu au o producţie constantă. Spre fabrici pornesc 1,2 miliarde de litri de lapte, la care se adaugă o cantitate încă pe atât reprezentând vânzările directe. Pe lângă acestea, se mai adaugă şi importuri, care nu trec de 10% din producţia internă. Prin urmare, consumul populaţiei nu poate să ajungă la 240 de litri", concluzionează liderii patronali.

Consumul de vin creşte, nu scade

În ceea ce priveşte mezelurile, statisticile ministerului arată că românul consumă 64,5 kilograme de carne şi preparate din carne pe an, faţă de media din Uniunea Europeană de 86 kilograme. Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, susţine însă că media consumului autohton ar fi mult mai mare dacă în statistici ar fi luată în considerare şi producţia "la negru".

Ministerul mai arată că, în sectorul vinului, românul bea 21,4 litri anual. Numai că datele de la Institutul Naţional de Statistică indicau pentru anul 2005 un consum de 27 de litri, iar studiile de piaţă au arătat creşteri ale pieţei, nicidecum scăderi.

Oficialii Ministerului Agriculturii susţin însă că datele sunt "oficiale şi veridice"...

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite