Statistica salvează, din nou, faţa economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea uşoară a PIB în ultimul trimestru al anului trecut îi îndreptăţeşte pe analişti să întrevadă ieşirea tehnică din recesiune. Primul trimestru al acestui an va confirma, cel mai probabil, prognozele guvernamentale. Statistic, economia creşte, dar criza se menţine.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit ieri, în sens negativ, cifrele privind scăderea economiei în 2010, de la 1,2% la 1,3%. În schimb, a menţinut la 0,1% avansul Produsului Intern Brut (PIB) din ultimul trimestru (T4) al anului trecut. Economiştii se aşteaptă la o continuare a trendului pozitiv şi în primele trei luni ale acestui an (T1), dar avansul va rămâne modest.

Cel mai mare aport la creşterea PIB în ultimele trei luni din 2010 l-a avut agricultura, unde activitatea a urcat cu 6% faţă de trimestrul anterior. Acest sector, deşi a mers bine în T4 2010, este unul dependent de condiţiile meteo, situaţie în care previziunile au o marjă prea mare de risc. Primul trimestru al acestui an are însă toate şansele să marcheze ieşirea, din punct de vedere statistic, din recesiune. Chiar şi aşa, ieşirea din criză rămâne o necunoscută. Consumul se păstrează pe teritoriul negativ, aspect esenţial în condiţiile în care 80% din economia românească se bazează pe această componentă.

Industria, performerul anului

Doar două sectoare au marcat creşteri anul trecut în comparaţie cu 2009. Industria a înregistrat cele mai bune performanţe, având o creştere de peste 5% faţă de anul anterior. Apoi, activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi servicicii pentru firme au avansat cu 0,8%. La polul opus, construcţiile au tras cel mai mult economia în jos, scăzând cu 10,7%. Anul trecut, activităţi precum repararea automobilelor şi a articolelor casnice, cazările în hoteluri, mâncatul la restaurant, transporturile şi telecomunicaţiile au scăzut cu 4% faţă de 2009. Nu în ultimul rând, serviciile în administraţia publică şi apărare, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială s-au comprimat cu 2,8%.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, PIB a scăzut cu 0,6%, în condiţiile în care avansurile înregistrate în agricultură, industrie şi activităţi financiare nu au susţinut reducerea volumelor de activitate din construcţii şi comerţ, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii.

Ce ne aşteaptă?

Economiştii susţin ideea ieşirii tehnice din recesiune. „Marea surpriză pozitivă a fost dată de evoluţia exportului. Îmi menţin opinia privind posibilitatea unei evoluţii pozitive, dar modeste, a PIB în primul trimestru al acestui an", a transmis economistul-şef al BRD, Florian Libocor. Acesta a adăugat că, cel mai probabil, instituţia de credit va ajusta prognoza de PIB pentru 2011 în sens pozitiv, cu până la 0,5 puncte procentuale, până la +1.5% (cel mai probabil) sau +1,7%.

La rândul său, economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, crede că trebuie menţionată performanţa foarte bună a industriei în 2010 şi evoluţia negativă a construcţiilor şi a serviciilor. Potrivit acestuia, cererea internă a fost una slabă, doar cererea externă având o evoluţie pozitivă, pe fondul revenirii economiei zonei euro. „Este de remarcat, de asemenea, şi evoluţia puternic ascendentă a stocurilor. După o reducere substanţială în 2008-2009, 2010 a consemnat un proces de refacere a acestora, pe fondul îmbunătăţirii substanţiale a activităţii din industrie", arată Dumitru. Economiştii băncii îşi păstrează prognoza de creştere economică pentru 2011 (+1.5%), „fiind foarte probabil, pe baza informaţiilor disponibile în acest moment, să avem o revenire graduală şi relativ înceată a activităţii economice".

Zona cu probleme

Sectorul construcţiilor a fost cel care a tras cel mai mult economia în jos, atât în 2009 - când a scăzut cu 13,6 -, cât şi în 2010. „Revenirea acestui sector va avea loc cel mai târziu", spune economistul ING, Vlad Muscalu. Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşteri uşoare de 0,1% în trimestrul al treilea din 2009 şi trimestrul patru din 2010 şi un avans de 0,3% în trimestrul doi al anului trecut.

"Este foarte probabil să avem o revenire înceată a economiei."
Ionuţ Dumitru economist-şef  Raiffeisen Bank

"Revenirea sectorului construcţiilor va avea loc cel mai târziu."
Vlad Muscalu economist ING

"Marea surpriză pozitivă a fost dată de evoluţia exportului."
Florian Libocor economist-şef BRD

Evoluţia economiei pe sectoare*

Resurse   
Sector    Evoluţie (%)
Agricultură    6
Industrie    1,3
Construcţii   0,6
Comerţ    0
Activităţi financiare    0,2
Valoarea adăugată brută    0,8

Utilizări    
Sector    Evoluţie (%)
Consumul populaţiei    -0,8
Consumul
administraţiilor publice -5,5
Formarea brută  de capital -22,4
Exporturi    5,8
Importuri   2,6

Românii ies ultimii din criză

În timp ce industria, exportul şi agricultura au dat semne clare de revenire în ultimul trimestru din 2010, consumul populaţiei, a cărui evoluţie este dată în principal de resursele financiare pe care aceasta le deţine, a continuat să scadă în perioada menţionată.

Astfel, consumul final individual efectiv al gospodăriilor populaţiei a scăzut cu 0,8% în ultimele trei luni ale anului trecut comparativ cu perioada precedentă. Trendul este confirmat şi de datele din ianuarie 2011 privind volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul care a scăzut în serie brută, comparativ cu luna precedentă cu 29,4%. Evoluţia a fost determinată de scăderea la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-33,0%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-28,9%) şi la vânzările de produse nealimentare (-26,5%). Majoritatea analiştilor financiari spun că românul de rând va ieşi ultimul din criză, dar că există premisele îmbunătăţirii perspectivei în ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă şi a veniturilor viitoare.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite