Statele datornice se împrumută ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recenta creştere economică anunţată de statele europene ajută tot mai multe ţări să se împrumute, favorizând vânzarea de titluri de stat. Interesul investitorilor nu pare să fie afectat de datoriile publice mari ale statelor europene, iar subscrierile depăşesc ofertele ministerelor de Finanţe.

Spania şi Irlanda, considerate printre cele mai „periculoase" state membre ale zonei euro, au reuşit ieri să atragă finanţări de pe pieţe prin emiterea de titluri guvernamentale.

Randamentele obligaţiunilor au scăzut faţă de precedentele emisiuni din urmă cu aproximativ o lună, încrederea investitorilor fiind pusă pe seama creşterii economice anunţate vineri de mai multe guverne europene.

Austeritatea, garanţie pentru investitori

Contextul economic global joacă un rol vital în stabilirea randamentelor, iar măsurile de austeritate implementate în ultima perioadă de tot mai multe state în vederea reducerii deficitelor bugetare pot explica interesul pentru titlurile de stat.

Irlanda a reuşit să vândă obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu scadenţa la zece ani. Randamentul oferit a fost de 5,386%, în scădere faţă de cele obţinute la ultima emisiune. Cu toate acestea, cererea pieţei a fost de peste trei ori mai mare, ajungând la 5,1 miliarde de euro.

Spania a vândul obligaţiuni în valoare de 5,51 miliarde de euro, cu scadenţe cuprinse între 12 şi 18 luni, la randamente medii de 1,84%, respectiv 2,08%, potrivit Reuters.

În ciuda temerilor legate de costul reformei sectorului bancar şi a presiunii generate de acesta asupra bugetului, cererile investitorilor au depăşit oferta iniţială a statului de numai 5,5 miliarde de euro.

Randament-record pentru germania

Restructurarea sistemului bancar spaniol a fost demarată de guvernul condus de Luis Zapatero la începutul lunii iulie şi prevede reducerea numărului de bănci de economii de la 45 la 19.

După creşterea istorică a economiei înregistrată în cel de-al doilea trimestru al acestui an, Germania a reuşit să vândă, ieri, obligaţiuni în valoare de cinci miliarde de euro cu un randament minim record de numai 2,37%, la o scadenţă de zece ani.

Mai mult, pentru prima dată în istorie, randamentul pentru obligaţiunile cu scadenţe de 30 de ani a coborât sub 3%, ajungând la 2,98%, informează Bloomberg.

Obligaţiuni vândute de statele europene

ŢARA    SUMA (euro)    SCADENŢA    RANDAMENT

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite