Starea drumurilor şi lipsa forţei de muncă sperie investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza de muncitori, de care se lovesc străinii veniţi să investească în producţie, se resimte în Bucureşti şi pe graniţa de vest Străinii care vor să investească în România

Criza de muncitori, de care se lovesc străinii veniţi să investească în producţie, se resimte în Bucureşti şi pe graniţa de vest

Străinii care vor să investească în România preferă oraşele mari, cu potenţial de creştere ridicat. Mâna de lucru este însă tot mai greu de găsit.

Conducerea Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS) a descris, într-o notă remisă redacţiei noastre, câteva dintre avantajele şi dezavantajele mediului economic românesc, arătând că există încă destul potenţial pentru atragerea investitorilor de peste graniţă.

În categoria "impedimente" se înscriu starea infrastructurii (care "va fi, cu siguranţă, remediată în următorii ani") şi lipsa forţei de muncă. Aceasta se manifestă cu precădere în Bucureşti şi regiunea graniţei de vest, fapt care îi determină pe specialiştii agenţiei să îndrume investitorii către centrul, sudul şi estul ţării.

La capitolul "avantaje", conducerea ARIS a identificat "fiscalitatea competitivă", poziţionarea strategică a ţării, înalta calificare a forţei de muncă, reducerea birocraţiei, accesul la piaţa unică europeană şi la cea românească - una dintre cele mai mari din această regiune. Investitorii preferă în general oraşele mari, capabile să asigure necesarul de specialişti. De asemenea, este important ca expaţii să se regăsească în localităţi care ating un anumit standard de viaţă, deoarece pentru ei ţara noastră devine o a doua casă. Iar marile centre urbane "beneficiază de reţele de transport şi comunicaţii dezvoltate, precum şi de servicii informatizate", notează conducerea ARIS.

Printre domeniile cu un potenţial bun de atragere a investiţiilor străine au fost nominalizate industriile constructoare de maşini, componente auto, materiale de construcţii, prelucrarea lemnului, producţia de biodiesel, ca şi sectoarele IT, comunicaţii şi financiar-bancar.

Task-force pentru VoestAlpine

În ultimele şase luni, au avut loc mai multe întâlniri la nivel de specialişti, între ARIS şi compania austriacă VoestAlpine, care intenţionează să investească masiv în această regiune (Bulgaria şi România sunt în competiţie pentru a atrage acest investitor). Cu partea română s-a discutat, potrivit conducerii agenţiei, problematica legată de fiscalitate, infrastructură, resurse umane, mediu şi fondurile structurale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite