Standardul de siguranţă alimentară, implementat în 136 de unităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai 136 de societăţi din cele peste 8.500 de unităţi din industria alimentară românească au implementat până la acest moment standardul de siguranţă alimentară, aşa-numitul HACCP,

Numai 136 de societăţi din cele peste 8.500 de unităţi din industria alimentară românească au implementat până la acest moment standardul de siguranţă alimentară, aşa-numitul HACCP, conform ultimelor evaluări făcute de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară. Fără a fi obligatoriu, standardul HACCP este un fel de paşaport pentru companiile româneşti care vor să exporte pe piaţa europeană, deoarece asigură securitatea produselor alimentare, de la strângerea materiei prime până la consumul produsului finit. HACCP utilizează şapte principii de bază: analiza riscului, identificarea punctelor critice de control (PCC), stabilirea limitelor critice, proceduri de monitorizare, acţiuni corective, proceduri de verificare şi documentarea înregistrărilor şi păstrarea lor. Acestea asigură atât trasabilitatea produsului, cât şi controlul oricăror devieri înregistrate pe fluxul tehnologic, astfel încât un produs neconform să nu ajungă la consumator. La acest moment, din cele 8.568 de unităţi inventariate din industria alimentară, numai 4% (358 de unităţi) sunt conforme normelor europene. 94 de unităţi care procesează produse animale pot exporta pe piaţa UE, iar 264 de unităţi din sectorul non-animal (morărit-panificaţie, ulei, margarină, legume procesate, produse zaharoase) - a cărui evaluare nu s-a încheiat -, au obţinut calificativul "bine" - pentru conformitate de la ANSVSA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite