Standard and Poor's a pus sub supraveghere ratingul "AAA" al Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o zi înaintea summitului decisiv care va decide soarta Europei şi a zonei euro, agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a plasat sub supraveghere nota pe care o acordă solvabilităţii Uniunii Europene în achitarea datoriei pe termen lung, în prezent "AAA", cea mai bună posibilă.

S&P, care atribuie această notă Uniunii Europene din 1976 (la vremea respectivă era Piaţa Comună), a explicat miercuri, într-un comunicat, că finanţarea UE va suporta consecinţele crizei datoriilor publice din zona euro, relatează AFP.

Acest avertisment vine după două zile de la cel lansat celor 15 state membre ale zonei euro, şase dintre ele notate de asemenea cu "AAA". Standard and Poor's a plasat nota lor pentru solvabilitate de asemenea sub supraveghere, indicând că există mai mult decât o şansă din două posibile ca ea să scadă în următoarele trei luni.

UE nu are voie să acorde împrumuturi directe pentru a finanţa un deficit bugetar, tratatele prevăzând că acesta trebuie echilibrat de statele membre. Dar ea a emis obligaţiuni cu scadenţă între 5 şi 15 ani pentru a finanţa ajutorul unor ţări membre aflate în dificultate (Ungaria, România, Grecia, Irlanda şi Portugalia).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite