Standard & Poor's a redus ratingul Rompetrol de la B+ la B, pe fondul scandalului privind datoria istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul Rompetrol Group NV la "B", de la "B+", cu perspectivă negativă, în urma sechestrului asigurător instituit de autorităţile române asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare, dar şi pe fondul performanţelor operaţionale "foarte slabe".

"Retrogradarea reflectă temerile noastre privind riscurile de ţară şi riscurile politice tot mai serioase dintre companie şi guvernul român, dar şi performanţele operaţionale în continuare foarte slabe", a declarat analistul de credit Lucas Sevenin, citat de Mediafax.

Agenţia de rating avertizează că aspectele fundamentale ale operaţiunilor de rafinare "creează un strat suplimentar de incertitudine", după ce Petromidia a înregistrat o pierdere EBIT (înainte de dobânzi şi impozitare) de 78 de milioane de dolari şi o pierdere netă de 119 milioane de dolari în primele şase luni ale acestui an.

Totodată, disputa dintre Rompetrol şi autorităţile române rămâne în prim-plan.

"Perspectiva negativă reflectă temerile noastre privind rezultatul negocierilor dintre guvern şi Rompetrol cu privire la plata sau conversia în acţiuni a creanţei de 570 de milioane de euro", a continuat Sevenin.

În privinţa sprijinului acordat Grupului Rompetrol de către unicul acţionar, KazMunaiGaz, S&P apreciază "în urma discuţiilor preliminare cu managementul" că grupul kazah va continua să ofere suport financiar companiei româneşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite