Standard and Poor's vrea să retragă ratingul "AAA" pentru şase ţări din zona euro. Sunt vizate Franţa şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare financiară americană Standard and Poor's (S&P) a anunţat luni că intenţionează să reducă nota de solvabilitate pe termen lung pentru şase ţări din zona euro notate cu "AAA" şi pentru alte nouă ţări din zonă.

S&P a plasat "sub supraveghere negativă" notele de îndatorare pe termen lung pentru 15 state din zona euro, inclusiv pe cele pe care le atribuie Germaniei, Austriei, Finlandei, Franţei, Luxemburgului şi Olandei, şase ţări notate cu "AAA".

Dintre acestea, Franţa este singura pentru care agenţia ia în considerare o reducere a ratingului cu două trepte.

Singurele ţări din zona euro care nu sunt afectate de anunţ sunt Grecia, al cărei rating corespunde în prezent deficitului de plăţi, şi Ciprul, pentru care S&P a plasat anterior nota de îndatorare pe termen lung sub "supraveghere negativă".

Parisul şi Berlinul vor asigura stabilitatea zonei euro

După anunţul S&P, Germania şi Franţa au anunţat că îşi confirmă voinţa de a lua toate deciziile necesare pentru a asigura stabilitatea zonei euro.

Într-un comunicat franco-german  se afirmă că "Franţa şi Germania iau notă de perspectiva revizuirii de către Standard and Poor's a notaţiei mai multor state membre ale zonei euro".

Acest comunicat a fost publicat după câteva ore de la reuniunea în finalul căreia preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel au anunţat la Paris proiectul franco-german al "noului tratat" european.

"Franţa şi Germania reafirmă că propunerile formulate astăzi în comun vor permite consolidarea guvernării zonei euro cu scopul de a restabili stabilitatea, competitivitatea şi creşterea", se menţionează în text.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite