Stalpii de comunicatii din Romania sunt printre cei mai incarcati din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stalpii de comunicatii din Romania ajung sa transporte si cate 20 de fire de telecomunicatii, un numar mult mai mare decat cel transportat de stalpii europeni. Motivul: slaba dezvoltare a

Stalpii de comunicatii din Romania ajung sa transporte si cate 20 de fire de telecomunicatii, un numar mult mai mare decat cel transportat de stalpii europeni. Motivul: slaba dezvoltare a infrastructurii subterane in Romania in timp ce in Uniunea Europeana aceasta este practica obisnuita. "Este vorba despre o tendinta in-ternationala, care tine de ecologie, urbanism si chiar de turism. In Germania, de exemplu, problema ingroparii infrastructurii a fost preluata de catre primarii, iar in Italia initiativa a apartinut unei companii private", ne-a declarat Varujan Pambuccian, presedintele comisiei IT&C din Camera De-putatilor. Slaba dezvoltare a infra-structu-rii de comunicatii subterane se datoreaza in primul rand costurilor mari pe care le implica. "In medie, ingroparea firelor costa de 2 ori mai mult decat agatarea lor, dar pot fi chiar de 10 ori mai mari in cazul unor reparatii dupa lucrari insemnate", ne-au declarat reprezentantii RomTele-com, companie care ope--reaza infrastructura subterana in proportie de 75-83 la suta. "Costurile sunt insa in scadere. Daca in 2001, realizarea retelei subterane costa 2 miliarde de euro, acum o estimare grosiera ar fi de 350 milioane de euro pentru echipamente si fibra optica", a mai precizat Pambuccian.
Monopolul stalpilor va disparea
Pe langa efectul estetic pla--cut, ingroparea firelor de co-municatii permite si transportul unor ca-pacitati mult mai mari de date, scaderea tarifelor pentru serviciile de comunicatii datorita absentei taxelor pentru stalpi si implica costuri de intretinere mai reduse. In acest moment exista cateva retele locale subterane private in Bu-curesti, Cluj si intentii pentru implementarea sistemului in Timisoara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite