Sprijinul pentru tineri, privit cu scepticism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de finanţare cu până la 10.000 de euro a tinerilor care-şi deschid o firmă ar putea fi îngropat de lipsa de credibilitate a Guvernului . Deşi programul de sprijin al antreprenorilor de până la 35 de ani este văzut ca o idee bună, el ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte modul de aplicare.

Guvernul pune la bătaie pentru acest an un buget de 10 milioane de euro pentru sprijinirea tinerilor care vor să demareze o afacere. Mai exact, cel puţin 1.000 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani pot primi sprijin nerambursabil de maximum 10.000 de euro pentru a-şi deschide o microîntreprindere. La prima vedere, programul este o idee bună, spun oamenii de afaceri. Totuşi, ei sunt rezervaţi în ceea ce priveşte şansele ca acesta să aibă, în final, efectul scontat.

Citiţi şi:

2011: „Dacă statul nu îşi ia în serios rolul de investitor, nu va merge“

Cele mai multe îndoieli sunt puse pe seama lipsei de credibilitate a Guvernului. „În principiu, programul este excelent, rămâne însă de văzut cum se va implementa. Este foarte uşor să se acorde o astfel de subvenţie, însă este foarte important cum o faci astfel încât să aducă valoare adăugată", a declarat Marius Ghenea, preşedintele Fit Distribution, companie care administrează mai mulţi retaileri online IT&C. La rândul său, Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, şi-a exprimat temerea că acest program ar putea duce la proliferarea altor interese din partea celor care acordă fondurile. În plus, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, consideră că momentul pentru lansarea programului este unul nefericit, având în vedere conjunctura economică actuală. „Mi se pare că sună mai mult a pomană preelectorală, nu este genul de măsură care să stimuleze economia", a adăugat el.

Banii ar putea ajunge în servicii

Deşi Andreea Paul Vass, consilier de stat în cadrul aparatului propriu al Guvernului, menţiona în octombrie 2010 că sprijinul va putea fi acordat doar pentru afacerile cu activitate de producţie, care generează valoare adăugată în economie, tinerii s-ar putea orienta spre alt tip de business. „Cu 10.000 de euro este clar că tot ce poţi să faci este din sfera serviciilor", a spus Voinea. La rândul său, Ghenea trece pe lista posibilelor afaceri, în limita unui buget de maximum 20.000 de euro, firmele de consultanţă pe fonduri europene, management sau asistenţă financiară, dar şi mici iniţiative în online - site-uri de conţinut sau diverse motoare.

Cofinanţarea, o problemă

Pentru accesarea sprijinului nerambursabil, solicitantul trebuie să vină cu o cofinanţare de cel puţin 50% din valoarea proiectului. Iar lipsa cofinanţării este principala grijă a tinerilor cu idei de afaceri. „Mă tem că asigurarea cofinanţării pentru investiţie va constitui o reală problemă pentru cei care au o idee de afacere", este de părere Oana Badiu, o tânără de 24 de ani. Pe de altă parte, Ghenea spune că există posibilitatea ca persoanele care au deja o afacere să profite de acest sprijin, pentru deschiderea unor societăţi comerciale, prin interpuşi.

"Mă tem că asigurarea cofinanţării pentru investiţie va constitui o reală problemă pentru cei care au o idee de afacere."
Oana Badiu tânără, 24 de ani

Condiţii

- Vârsta să fie de maximum 35 de ani.
- Să angajeze minimum două persoane pe perioadă nedeterminată.
- Să reinvestească anual 50% din profit.
- Să cofinanţeze investiţia cu cel puţin 50% din valoarea proiectului.
- Să fie prima firmă.
- Proiectele să nu vizeze intermedieri financiare, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc, producţie sau comercializare de armament, muniţii, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional.

Facilităţi

- Scutirea de plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult    patru salariaţi.
- Scutirea de plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
- Garanţii de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii pentru împrumuturile contractate pentru realizarea planului de afaceri, până la maximum 80% din valoarea finanţării, dar nu mai mult de 80.000 de euro.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite