Proiect: Prima vânzare a terenului ar putea fi scutită de orice taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barna Tanczos, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune că prima vânzare sau primul schimb al unui teren ar putea fi scutite de taxe, potrivit unui pachet de măsuri inițiat de UDMR și care va fi depus în Parlament în maximum două săptămâni. El spune că proiectul a fost deja discutat și cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

“Avem un plan de măsuri care prevede de exemplu scutirea de orice taxe a vânzării sau schimbului de terenuri agricole și găsirea unei forme de sprijin pentru înlocuirea rentei viagere”, a spus Barna Tanczos, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, prezent la Sibiu, la seminarul privind dezvoltarea fermelor de semi-subzistență în Uniunea Europeană. De la începutul anului, una din formele de ajutor pentru fermieri - renta viageră – a fost eliminată. Ea prevedea acordarea a câte 100 de euro pentru fiecare hectar de teren nevândut și 50 de euro pentru fiecare teren arendat.

Amendă de 60 de euro

În urmă cu o săptămână, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spunea, după o întâlnire cu Banca Mondială, spunea că vrea să modifice Legea arendării. Anterior, el declara că va solicita Uniunii Europene crearea unui program de stimulare a arendării pentru a rezolva problema celor trei milioane de hectare aflate în paragină. „Vreau să cerem Uniunii Europene o stimulare a arendării, prin care să se acorde o primă, care să fie legată de perioada de arendare a terenului", spunea Tabără atunci. El mai cerea și amenzi de 50-60 de euro pentru fermierii care-şi ţin terenurile necurăţate sau nelucrate, adică aceeaşi sumă pe care o primesc de la UE pentru cultivarea suprafeţelor agricole.

Propunerea se referă şi la terenurile aflate în proprietare private, dar şi în cea a statului. Ideea nu este nouă, taxarea terenurilor nelucrate a fost una dintre propunerile lui Mihail Dumitru, fostul ministru al Agriculturii, însă nu a fost avansată nicio sumă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite