Sprijin financiar pentru agricultura ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va acorda, în acest an, un sprijin financiar de cinci milioane de euro pentru susţinerea agriculturii ecologice, a declarat Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„În cadrul unei ajustări a Politicii Agricole Comune (PAC) din 2009, România a propus ca agricultura ecologică să fie sprijinită financiar pe acest pachet. Din această ajustare a PAC s-a creat o rezervă financiară care le permite statelor membre să dezvolte anumite programe de sprijin întru-un context special - noi îl numim tehnic articolul 68. Pachetul financiar alocat României numai pentru 2010 se ridică la cinci milioane de euro", a declarat Mihail Dumitru, citat de Agerpres.

Producătorii vor fi sprijiniţi financiar pentru costurile de certificare şi de conversie, respectiv de trecere de la agricultura tradiţionala la cea ecologică, a explicat ministrul.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Bio-România, Marian Cioceanu, România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a primit subvenţii europene pentru sectorul agriculturii ecologice.

România este o ţară cu un imens potenţial în acest sector, consumul de produse ecologice este însă la un nivel extrem de scăzut din cauza lipsei informaţiilor referitoare la beneficiul consumului de produse ecologice, dar şi din cauza preţurilor mult mai ridicate decât cele ale produselor convenţionale.

Valoarea pieţei interne de produse agroalimentare ecologice a valorat, în 2008, aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Anul trecut, în România au fost cultivate aproximativ 240.000 de hectare de teren cu culturi ecologice, cu 8,6% mai mult decât în 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite