Spovedeşte-te la şefu`!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de informaţii cu potenţial de bârfă. Aceasta pentru că, dacă doi angajaţi au o relaţie romantică şi se află intr-o stiuaţie de raportare profesională directă sau indirectă, trebuie să

de informaţii cu potenţial de bârfă. Aceasta pentru că, dacă doi angajaţi au o relaţie romantică şi se află intr-o stiuaţie de raportare profesională directă sau indirectă, trebuie să le spună şefilor. Aceasta este una dintre prevederile Manualului de Conduită în Afaceri al companiei Procter&Gamble. Dacă ai informaţii despre aceste situaţii, catalogate ca posibile conflicte de interese, eşti iar obligat să raportezi superiorilor. Codul conţine atâtea asemenea situaţii încât, respectarea lui "ad literam", ar bloca probabil activitatea firmelor. De multe ori însă, astfel de clauze nu sunt publice, fiind obiectul contractului de muncă.

Cu ochii pe concurenţă
În România, una dintre cele mai neobişnuite clauze este aceea de care îţi interzice să aplici la alte poziţii sau să trimiţi CV-ul firmelor de recrutare atât timp cât eşti angajat. "Nu este şi legal, dar am întâlnit-o ca şi clauză la contract. Astfel libertatea de mişcare a persoanei respective era încălcată", ne spune ne spune Andreea Lupan Recruitment Manager la Barnett McCall Recruitment. În cadrul contractului, sau mai degrabă al regulamentului de ordine interioară pe care companiile sunt obligate să-l dea la semnat odată cu acesta, apar des clauze privind interzicerea folosirii internetului, site-urilor de chat, ori a oricaror alte site-uri decât cele legate strict de activitatea firmei. Interzicerea telefoanelor personale în timpul programului şi a mailurilor personale sau a fun emailurilor sunt şi ele destul de des întâlnite .
Cele mai frecvente clauze contractuale privesc perioada de preaviz. În obişnuit ea este de două săptămâni sau de o lună pentru poziţiile de management, dar poate ajunge însă şi la 3-6 luni, a observat Lupan. În această situaţie se menţionează însă şi beneficiile pe care angajatul urmează să le primească acceptând restricţia.

Procesul ca sperietoare
Varianta legală a clauzei de neconcurenţă este cea în care se menţionează firmele la care angajatul nu are voie să plece şi perioada pentru care nu are voie să o facă, plus suma compensatorie pe care firma o plăteşte. Interzicerea ocupării aceluiaşi job în alte firme reprezintă o încălcare gravă a libertăţii de mişcare a angajaţilor, apreciază Lupan. Nemenţionarea perioadei sau a sumei duce însă la pierderea valabilităţii clauzei respective. Dacă ai făcut un training plătit de companie va trebui fie să aştepţi o perioadă până să poţi pleca la o altă companie, fie să plăteşti o anumită sumă. "Ameninţarea procesului funcţionează destul de bine încă, mulţi candidaţi vânaţi refuzând oferte mult mai bune de angajare pentru faptul că erau prinşi de clauze referitoare la trainingurile oferite de compania în care erau în acel moment", ne spune Lupan. Uneori însă angajaţii plecau iar compania nu intenta proces.
Potrivit Andreei Lupan, în unele cazuri noul angajator plăteşte mii de euro pentru a-şi elibera angajatul pe care şi-l doreşte de clauza contractului anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite