Speriate de criză, băncile europene îşi pun lichidităţile la adăpost, în conturile BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depozitele overnight făcute de băncile europene la Banca Centrală Europeană au crescut uşor marţi, continuând tendinţa crescătoare a ultimelor luni. Un semnal îngrijorător, care arată că tensiunile de pe piaţa interbancară se accentuează de la o zi la alta.

Depozitele cu termen de o zi făcute de băncile comerciale din zona euro la Banca Centrală Europeană au depăşit marţi nivelul de 236 de miliarde de euro, în creştere de la 230,9 miliarde de euro, cât era cu o zi în urmă. Este a opta zi lucrătoare consecutivă în carevolumul  lichidităţilor depozitate de băncile comerciale la banca centrală s-a aflat pe creştere.

Acest tip de depozite sunt instrumentul preferat de băncile comerciale pentru a-şi plasa excesul de lichidităţi, în loc să le ofere cu împrumut altor instituţii financiare.  Acesta este un semnal îngrijorător pentru pieţele financiare, deoarece ar putea preceda o eventuală “îngheţare” a pieţei împrumuturilor interbancare, similară celei produse în 2008, după falimentul Lehman Broters. Atunci, speriaţi de posibilitatea ca oricare dintre partenerii de afaceri ar fi putut să intre în faliment, bancherii au preferat să-şi plaseze banii în conturile băncilor centrale, în loc să le dea cu împrumut altor bănci care ar fi putut avea nevoie de lichidităţi.

Noul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a spus însă că Banca Centrală Europeană a luat deja o serie de măsuri specifice pentru a acoperi o eventuală lipsă de lichidităţi pe termen scurt . Disponibilitatea de a oferi în mod nelimitat finanţare pe termen scurt oricărei instituţii ce ar putea avea nevoie de bani, este de departe cea mai importantă dintre măsurile anunţate deja de BCE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite