VIDEO Speculatorii FP, încă un tun de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Proprietatea (FP) va acorda dividende şi pentru anul 2010, la cea mai mare valoare din istoria sa, respectiv 0,03141 lei pe acţiune, au hotărât ieri acţionarii Fondului.

Având în vedere structura acţionariatului FP şi ponderea pe care o deţine fiecare categorie de acţionari, putem spune că statul român va încasa aproximativ 38 de milioane de euro din totalul de 103 milioane de euro (432,7 milioane de lei) acordate ca dividend brut. În acelaşi timp, speculatorii - binecunoscuţii samsari care au cumpărat acţiuni FP de la foştii proprietari prin intermediul pieţei „gri" - vor primi în total peste 44 de milioane de euro. Potrivit estimărilor asociaţiilor de investitori, deţinătorii legitimi - foştii proprietari care şi-au păstrat titlurile FP acordate ca despăgubire - deţin în jur de 20% din acţiuni, astfel că vor primi, în total, ceva mai puţin de 21 de milioane de euro.

Nume noi în Comitetul Reprezentanţilor

Acţionarii FP au ales doi membri noi în Comitetul Reprezentanţilor, în locul avocatului Corin Trandafir şi al Monicăi Maurer-George. Astfel, în locul lui Trandafir a fost ales Simion Dorin Rusu, consilier personal al ministrului Economiei, iar pe poziţia deţinută de Maurer-George a fost ales Doru-Petru Dudaş, director general la Ministerul Finanţelor Publice.

La finele lunii martie, 125 de fonduri de investiţii şi companii străine deţineau 20,4% din acţiunile FP, iar 310 investitori persoane fizice nerezidente aveau 8,66%. Un pachet de 28,28% din titluri era deţinut de 7.744 de acţionari români persoane fizice, iar 287 de fonduri de investiţii şi firme din România aveau 5,87%.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite