Speculatorii joacă masiv pe euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât fondurile de investiţii, cât şi agenţii importatorilor mizează pe continuarea devalorizării leului În ultimele zile de tranzacţionare din săptămâna trecută, speculatorii

Atât fondurile de investiţii, cât şi agenţii importatorilor mizează pe continuarea devalorizării leului

În ultimele zile de tranzacţionare din săptămâna trecută, speculatorii pieţei interbancare au avut de câştigat din plin pe seama fluctuaţiilor de curs, cumpărând valută în perioadele de minim şi vânzând pe maxim. Interesant este că aceste jocuri au început să se mute, în timp, dincolo de momentul în care BNR anunţă cotaţiile zilei (după ora 12,30), astfel că influenţele lor asupra cursului de referinţă sunt tot mai mici.

De exemplu, vineri - după ce Banca Naţională fixase cursul de referinţă la 3,7694 - speculatorii de portofoliu s-au jucat, din nou, la cursul de schimb. Astfel, la mijlocul şedinţei de tranzacţionare au apărut brusc ordine masive de cumpărare de valută din partea unor investitori. Cererea mare a determinat în final o urcare rapidă a cursului de schimb până la un maxim 3,837 lei/euro. Apoi, speculatorii au început să vândă valuta, iar cursul de schimb a început să scadă la fel de repede pe cât crescuse.

Cursul e vulnerabil, leul cedează uşor

"Leul a cedat uşor, ceea ce denotă vulnerabilitatea cursului de schimb. În plus, trebuie să reţinem faptul că speculatorii sunt interesaţi să facă profit, şi nu neapărat să influenţeze cursul de referinţă al băncii centrale", este de părere Cătălin Măciucă, dealer la MBK Romexterra Bank. În opinia dealerului, cursul de schimb are puterea să îşi revină: "Situaţia din România a fost exacerbată în ultima perioadă. Avem totuşi o economie funcţională şi o creştere economică decentă, ceea ce va permite leului să îşi revină".

"Volumele de transfer au fost foarte mari, atât datorită ordinelor de cumpărare de valută ale străinilor, cât şi pe baza unor ordine comerciale venite din partea importatorilor. Aceştia vor să se protejeze împotriva deprecierii leului, considerând că trendul descrescător se va menţine", au declarat mai mulţi dealeri ai pieţei valutare, citaţi de agenţiile de presă.

Potrivit acestora, în debutul şedinţei de vineri piaţa a fost liniştită, fără oscilaţii sau volume semnificative, însă, ulterior, volumele de transfer au crescut, în condiţiile unei volatilităţi ridicate. "Ordinele mari de cumpărare de valută venite din partea străinilor au determinat deprecierea puternică a leului, până la un minim de 3,84-3,8450 lei/euro, în jurul orei 15,00", au arătat dealerii. De remarcat că aceste jocuri au avut loc după anunţarea cursului oficial, ceea ce arată că speculatorii câştigă din diferenţele de cotaţie, nu dintr-o anumită valoare a valutelor.

BNR: "Să mizăm pe leu, nu pe cursul leului!"

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru "Adevărul" că românii ar trebui să mizeze "pe leu, nu pe cursul leului", pentru că moneda noastră înseamnă, totuşi, ceva. "Vedeţi că în fiecare lună inflaţia creşte cu mai puţin de 1%, în timp ce veniturile cresc cu 3% şi chiar mai mult, şi asta înseamnă că leul are din ce în ce mai multă putere de cumpărare".

Care ar fi factorul determinant pentru inversarea trendului descendent al cursului? Adrian Vasilescu susţine că "politica monetară, singură, nu mai poate ajuta în revenirea leului; este nevoie de o combinaţie a acesteia cu măsurile fiscale, salariale şi chiar de restructurare ce se impun. O astfel de combinaţie, dacă va fi bine făcută, va inversa trendul de depreciere determinat acum de un anumit resentiment al investitorilor faţă de piaţa românească".

Speculatorii de pe piaţa interbancară sunt interesaţi să facă profit, şi nu neapărat să influenţeze cursul de referinţă al băncii centrale
Cătălin Măciucă,
dealer MKB Romexterra Bank

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite