Spaţiile comerciale atrag investiţii noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe investiţii şi tranzacţii imobiliare au fost raportate, în primele şase luni ale anului, în sectorul de retail. În timp ce segmentul rezidenţial este în continuare aproape blocat, cel comercial continuă să atragă investiţii, în special din partea unor companii străine.

Prima jumătate a anului 2010 a adus o revigorare a activităţii investiţionale în zona imobiliară, cu un volum total al investiţiilor de 226, 6 milioane de euro, respectiv cu aproximativ 300% mai mult decât întregul volum investiţional raportat în primele şase luni ale anului trecut.

Totuşi, România a înregistrat cea mai mare contracţie a pieţei de investiţii în imobiliare din 2005 încoace, se arată într-un raport de piaţă realizat de compania CB Richard Ellis (CBRE).

Cine şi unde investeşte

În primele şase luni ale anului în curs, piaţa a fost dominată de cumpărătorii din Marea Britanie, care au contribuit cu 22,9% din volumul total de investiţii, şi Austria, cu un aport de 24,2%. Dintre segmente pieţei imobiliare autohtone, cel mai atractiv continuă să fie cel de retail, care a atras 87% din volumul total al investiţiilor.

De asemenea, 64% din totalul tranzacţiilor din perioada ianuarie-iunie 2010, au fost înregistrate tot în zona centrelor şi parcurilor comerciale.
În perioada studiată, segmentul de retail a ajuns la 196,9 milioane de euro, ca urmare a unor tranzacţii importante, cum ar fi Auchan şi Bricostore (Piteşti), Atrium Center (Arad) sau Tiago Mall (Oradea).

Pe de altă parte, randamentele investiţionale au, în general, un curs stabil, la un nivel constant faţă de ultimele luni ale anului trecut 2009. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite