Spaţiile de birouri au dat un randament cu 3,5% mai mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Randamentul investiţiilor în spaţiile de birouri de clasa A a scăzut în cursul anului trecut cu 3,5%, până la 8,5%, evoluţie care se va menţine şi în 2006, dar cu o intensitate mai redusă,

Randamentul investiţiilor în spaţiile de birouri de clasa A a scăzut în cursul anului trecut cu 3,5%, până la 8,5%, evoluţie care se va menţine şi în 2006, dar cu o intensitate mai redusă, reiese dintr-un raport al companiei imobiliare CB Richard Ellis (CBRE). Cu toate acestea, randamentul investiţiilor în spaţiile de birouri din Bucureşti rămâne unul dintre cele mai ridicate din Europa, niveluri mai mari înregistrând Sofia - 10,3%, Istanbul şi Moscova - câte 10%. Spre comparaţie, capitalele din regiune cu randamente sub cel înregistrat în Bucureşti sunt Varşovia - 6,5%, Praga - 6,75% şi Budapesta - 7%. Randamentul investiţiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spaţiu (prin vânzare sau închiriere) şi valoarea fondurilor alocate pentru construcţie şi amenajare sau preţul la care a fost achiziţionat imobilul.
Interesul străinilor a majorat chiriile
Analiştii imobiliari apreciază că nivelul chiriilor pe piaţa spaţiilor de birouri a înregistrat o evoluţie ascendentă pe fondul interesului crescut al investitorilor din Europa Centrală şi de Est pentru România. Potrivit datelor CBRE, chiriile au crescut în anul 2005 cu 2,8% ajungând la sfârşitul anului la 18,5 euro pe metru pătrat pe lună.
Comparativ cu alte ţări din zonă, Bucureştiul este mai scump decât Bratislava şi Turcia - unde chiriile se situează la 18 euro pe metru pătrat pe lună - şi decât Sofia - circa 13 euro pe metru pătrat, dar mai ieftin decât Budapesta, Viena şi Varşovia - 20 de euro pe metru pătrat pe lună.
Chiriile din Bucureşti pentru imobilele de birouri se situează la acelaşi nivel cu cele din Praga.
Stocul de spaţii e cu 35% mai mare
Analiştii companiei imobiliare apreciază că piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti s-a dezvoltat rapid în ultimii trei ani şi a câştigat atenţia jucătorilor internaţionali. În cursul anului 2005, stocul spaţiilor de birouri din Bucureşti a crescut cu 35%, totalizând, în prezent, circa 820.000 de metri pătraţi.
Pentru acest an, estimările CBRE arată că suprafaţa de spaţii de birouri care va fi livrată pe piaţă va fi de aproximativ 200.000 de metri pătraţi, din care jumătate este deja preînchiriată. De asemenea, gradul de ocupare s-a situat la un nivel foarte mare, suprafaţa închiriată în cursul anului ajungând la o valoare record de 192.000 metri pătraţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite