Spania împrumută sume-record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dificultăţile de finanţare de pe pieţele internaţionale de capital au determinat băncile spaniole să se împrumute masiv de la Banca Centrală Europeană (BCE). Temerile conform cărora Spania ar putea ajunge în situaţia Greciei par din ce în ce mai întemeiate, sistemul bancar spaniol având probleme grave.

Suma împrumutată de sistemul bancar spaniol s-a ridicat, doar în luna mai, la 85,6 miliarde de euro, adică 16,5 procente din totalul creditelor oferite de BCE luna trecuta băncilor din zona euro. Precedentul record a fost stabilit în septembrie 2008, când creditorii spanioli au fost puşi la încercare în urma colapsului corporaţiei de servicii financiare globale Lehman Brothers.

Situaţia afectează întreaga zonă euro

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât băncile spaniole controlează 11% din sistemul bancar al zonei euro. În aprilie, suma pompată de BCE în sistemul bancar spaniol a fost de 74,6 miliarde de euro, adică 14,4 procente din suma totală acordată băncilor din statele din zona euro în acea lună.

Împrumuturile contractate de Spania în luna mai reprezintă cel mai mai înalt nivel atins de la înfiinţarea zonei euro, în anul 1999. Totodată, suma reprezintă un procent disproporţionat de mare din fondurile de urgenţă destinate stabilizării zonei euro, după cum au arătat într-un raport specialiştii de la Royal Bank of Scotland şi Evolution. Din aceste motive, investitorii consideră că Spania va fi obligată să apeleze la noul fond de stabilitate de 440 de miliarde de euro.

Pentru a evita adâncirea în recesiune, pe lângă reformele anunţate de guvern, băncile intenţionează să implementeze noi măsuri, apelând la restructurări masive şi la închiderea unui număr de 500 de agenţii din reţelele actuale. Astfel, pentru consolidarea sistemului bancar, şapte creditori vor fuziona, într-o uniune ce va lua forma unui Sistem Instituţional de Protecţie (SIP), un model ce permite fiecărei bănci să rămână relativ autonomă.

Şeful FMI se întâlneşte cu premierul spaniei

Restructurările vizează 13% din numărul total al posturilor, adică 3.400 de angajaţi, a anunţat cotidianul „El Mundo", citat de AFP.

Într-o încercare de gestionare cât mai corectă a crizei economice şi de minimalizare a posibilelor consecinţe resimţite la nivel european, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, se va întâlni vineri cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Cei doi vor discuta despre evoluţiile economiilor europene şi despre reforma pe care Guvernul spaniol intenţionează să o aplice, după cum a declarat un purtător de cuvânt al Fondului.

Datorii

Spania s-a angajat ca în 2011 să-şi reducă deficitul bugetar de 11,2% din Produsul Intern Brut cu 1,75%. În primul trimestru al acestui an, rata şomajului a avansat de la 18,8% la 20,05%, iar datoria publică a depăşit 60% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite