Spania ar putea primi ajutor de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul spaniol ar putea fi al doilea din zona euro, după cel elen, care are nevoie de ajutor financiar internaţional. Ministrul de interne german a declarat că Spania ar putea beneficia de ajutor din fondul constituit pentru statele aflate în dificultate.

„Spania se află într-o situatie dificilă şi este potenţial vizată de planul de ajutor de 750 de miliarde de euro, înfiinţat la 10 mai", a declarat ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere, citat de France Presse.

Citeşte şi:

Grecia se resemnează în faţa condiţiilor FMI

Ajutor de şomaj pentru autonomii români din Spania


Este de notorietate faptul că oficialul german este un apropiat al cancelarului Angela Merkel, aşa încât declaraţia a avut ecouri puternice în rândul oficialilor europeni.

Acest zvon că Spania ar avea nevoie de un pachet financiar internaţional a apărut iniţial la începutul lunii mai, însă atunci, José Luis Zapatero, prim-ministrul Spaniei, a negat categoric informaţia, spunând că „este o nebunie absolută".

Guvernul de la Madrid urma să aprobe ieri planul de reducere a deficitului bugetar, din care principala măsură este reducerea salariilor angajaţilor din sistemul public cu 5%.

Statele membre ale zonei euro au înfiinţat un fond pentru ajutorarea ţărilor aflate în dificultate în valoare de 750 de miliarde de euro, cel mai important pachet financiar din istoria Uniunii Europene.

Grecia a primit marţi 14,5 miliarde de euro de la UE, parte a primei tranşe, de 20 de miliarde de euro, acordate de statele zonei euro şi Fondul Monetar Internaţional. Banii au fost folosiţi  pentru a achita miercuri scadenţa unor obligaţiuni în valoare de 8,5 miliarde de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite