Spania pregăteşte 102 miliarde de euro pentru un al doilea plan de salvare a băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier spaniol, Mariano Rajoy, ia în considerare planuri de susținere a sectorului bancar național, planuri al căror cost de implementare ar putea depăși cu mult prețul eforturilor precedente. Aceste măsuri includ crearea unei bănci speciale, finanțată de stat, care să cumpere activele toxice, sau o măsură care să forțeze băncile să-și crească drastic rezervele de capital.

Rajoy a declarat că dorește grăbirea procesului de gestionare a activelor imobiliare deteriorate, în valoare de 176 de miliarde de euro, rămase în urma prăbușirii pieței imobiliare, cu toate că a evitat să discute despre costul planurilor sale înainte de alegerile de luna trecută, conform publicației financiare, „Wall Street Journal”. Planul de salvare nu este însă ieftin: Analiștii estimează că o măsură rapidă de genul înființării acelei „bănci toxice” sau forțarea recapitalizării băncilor cu ajutor guvernamental ar putea costa guvernul Spaniei peste 100 de miliarde de euro.

100 de miliarde pentru curăţarea sectorului bancar


 „Curățarea” băncilor de activele toxice reprezintă un element cheie al programului de reformă economică pe care Rajoy îl va prezenta lui Nicholas Sarkozy, președintele Franței, Angela Merkel, cancelarul Germaniei și Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, cu ocazia întâlnirii Partidului Popular European, o întâlnire a liderilor partidelor de centru-dreapta din Europa, care va avea loc miercuri și joi, la Marsillia.

Liderii europeni se așteaptă la angajamente clare pentru reformă din partea țărilor aflate în dificultate, precum Spania și Italia, înaintea summitului EU de vineri, unde vor fi dezbătute noile mecanisme de guvernare și asistență financiară pentru a susține moneda unică.


Citește mai mult despre măsurile de sprijinire a sectorului bancar spaniol pe Forbes.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite