Şosete, laxative şi camere web pe lista de achiziţii a companiilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţii guvernamentale şi companii de stat au cumpărat, în primele patru luni ale anului, maşini, laptopuri sau şosete în valoare de peste 100 milioane euro şi au bugetat alte achiziţii similare de 24 milioane euro, valoarea cumulată fiind apropiată de cea consemnată pe parcursul întregului an 2009, potrivit Mediafax.

Valoarea contractelor încheiate în intervalul ianuarie-aprilie 2010 de către instituţiile şi companiile guvernamentale este dublă comparativ cu întregul an 2007 (50 milioane euro) şi se apropie simţitor de suma înregistrată pe parcursul întregului an 2009 (140 milioane euro). În 2008, achiziţiile publice încheiate au totalizat 500 milioane euro.


Laxativele şi şosetele, pe lista de cumpărături a instituţiilor de stat

Pe lista achiziţiilor din acest an se regăsesc produse cumpărate şi în anii anteriori, respectiv autoturisme, laptopuri, computere, telefoane mobile, aparate de aer condiţionat, fotocopiatoare sau imprimante laser color. La acestea se adaugă alte produse, printre care şi servicii de informaţii, precum laxative şi şosete, sau deja contractate, printre care fotolii, perne, sisteme de derulare a hârtiei igienice, aparate de gătit, uscătoare pentru mâini, perii de toaletă, aspiratoare, prosoape, prelungitoare priză, distribuitoare automate de săpun. În plus, Romsilva a cumpărat şosete în valoare de aproape 30.000 de lei.


Romgaz a cumpărat maşini în valoare de 1,99 milioane de lei


Printre companiile care au cumpărat autovehicule s-au înscris Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Centrul Transilvaniei formată din mai multe consilii judeţene (vehicule de 5,3 milioane de lei), Romgaz (autovehicule de 1,99 milioane de lei), Aeroportul Henri Coandă Bucureşti (autovehicule berline, microbuze şi alte maşini de 1,68 milioane de lei), Biroul Român de Metrologie Legală (autovehicule de peste două milioane lei), Imprimeria Naţională (autoutilitare de 778.000 de lei şi maşini inclusiv pentru transportul delegaţiilor în teritoriu de 278.800 de lei), Regia Autonomă de Transport Bucureşti (autoturisme tip berlină de 350.640 lei), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (vehicule de teren de 62.000 de lei).


Camere web pentru Ministerul de Finanţe


Ministerul Finanţelor, care efectuează achiziţii şi în numele altor autorităţi, prin intermediul unor programe cu finanţare comunitară, a cumpărat autovehicule şi motociclete cu 34,8 milioane euro, cinci şalupe fluviale de patrulare cu 7,1 milioane euro, precum şi computere personale, servere, camere web, binocluri, sisteme video de supraveghere, echipamente de reţea, electronice, comunicaţii şi multimedia de 37,4 milioane euro.


Poşta Română a cumpărat imprimante color în valoare de 3,2 milioane de lei

Achiziţii de computere şi alte echipamente informatice au mai fost efectuate şi de Loteria Română (echipament de comunicaţii şi servicii întreţinere de 45,9 milioane de lei) şi Poşta Română (imprimante color de 3,2 milioane de lei). În plus, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia  a cumpărat 40 de laptopuri, 24 de telefoane mobile, servere şi imprimante laser color, în valoare de 364.944 de lei.

Alte trei milioane de lei au fost cheltuite de Uniunea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare  pentru servicii de conferinţe, cazare şi catering la hotel de peste trei milioane lei.


Ministerul Apărării cumpără perne şi apare de uz casnic pentru gătit


Ministerul Apărării
a lansat procedurile pentru cumpărarea de mobilier, fotolii, perne, sisteme de derulare anhârtiei igienice, televizoare color, frigidere cu congelator, aparate de uz casnic pentru gătit, jaluzele, uscătoare pentru mâini, perii de toaletă, aspiratoare, distribuitoare automate de săpun şi îmbrăcăminte sportivă de 932.990 lei.

Ce companii de stat au "bani de dat<!--[if gte mso 10]> "


Pe lista companiilor de stat care au încheiat asemenea achiziţii se află astfel şi societăţi cu cele mai mari pierderi din economie pentru care Guvernul a fost obligat de către Fondul Monetar Internaţional să instituie un sistem de monitorizare financiară. Sunt vizate companii precum CFR Călători, CFR, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex.

Nu toate contractele angajate de instituţii publice sunt derulate în baza unui program finanţat din fonduri comunitare, în condiţiile în care legislaţia în vigoare interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, până la sfârşitul acestui an, să achiziţioneze, preia în leasing sau închirieze autoturisme, mobilier şi aparatură birotică. Sunt însă exceptate instituţiile nou-înfiinţate dacă nu provin din restructurarea şi/sau reorganizarea altor instituţii, proiectele finanţate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donaţii şi sponsorizări, precum şi obiectivele de investiţii cu punere în funcţiune ulterioară, dar cu condiţia ca în devizul general al lucrării acestea să fi fost prevăzute ca primă dotare.

Achiziţiile sunt derulate fără ca autorităţile să prezinte public, pe propria pagină de internet, a unui raport privind contractele încheiate în anul anterior şi nici programul de achiziţii programate pentru anul în curs. Legislaţia în vigoare obligă autorităţile contractante doar să transmită un raport anual privind contractele atribuite în anul anterior către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi să elaboreze, prin compartimente interne, un program anual al achziţiilor planificate, fără însă să oblige instituţiile să prezinte public aceste documente, pe pagina proprie de internet, astfel încât să poată fi consulatet de către orice cetăţean.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite