VIDEO Sorin Ovidiu Vîntu, om de afaceri: „Multă lume şi-ar dori să ştie care sunt afacerile mele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu nu a vrut să dezvăluie care sunt businessurile sale. Spune că nu are avere, dar că ştie să facă bani în situaţii grele.

Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este destul de pesimist în ceea priveşte economia românească, dar şi cea mondială. El crede că România nu va putea traversa criza fără deblocarea creditării pentru sectorul privat, iar pentru acest lucru, statul ar trebui să lanseze proiecte economice credibile. Banca Naţională a României este singura instituţie în care Vîntu are încredere.

 „Adevărul": Spuneţi-ne care mai sunt în acest moment afacerile dumneavoastră.

Sorin Ovidiu Vîntu: Multă lume şi-ar dori să ştie, mai ales prietenii mei de la SRI. (Râde)

Şi opinia publică din România.

Nu cred că opinia publică este atât de interesată de afacerile mele.

Cititorii unor pagini de financiar, da.

Nu sunt interesaţi, domnişoară.

Totuşi, care sunt domeniile pe care mizaţi?

Agroindustria, fără îndoială.

În afară de agroindustrie, alte domenii pe care România ar trebui să marşeze?

Turismul, evident.

image

Energia?

Nu, ce energie? Turismul. Ceea ce nu au ştiut să facă aşa-zişii miniştri ai Turismului de când s-au înfiinţat ei şi până la plăcuta duduie de astăzi, n-au ştiut să pună poveşti în spatele unor monumente sau ale unor locuri româneşti. N-au învăţat că ceea ce se vinde este povestea. Singura poveste pe care a reuşit România să o vândă, pe care din nefericire nici măcar nu am scris-o noi, e povestea cu Dracula. A trebuit să o scrie un străin. Noi nu ştim să scriem poveşti. Despre Deltă, de exemplu, ştie cineva că pe la 1800 şi ceva un ţar rus a vrut să mute capitala Rusiei în Deltă, la Chilia? Este o altă poveste superbă care poate fi vândută. Sau în Valea Cernei, celebra poveste a marelui turc care a venit cu o corabie plină de aur să repare nişte stricăciuni pe aici şi a plecat cu tot cu corabie şi cu o româncă de-a noastră. Nu se mai ştie nici astăzi ce s-a întâmplat cu ei. Câte poveşti superbe pot fi vândute celor din străinătate, noi nu ştim să scriem poveştile din spatele unor locuri. Aceasta ar putea ajuta turismul, dincolo de infrastructură şi alte poveşti. Creativitate. Când nu ai bani, trebuie să ai creativitate. Nu poţi tot timpul să spui că nu merge pentru că nu ai bani. Cu bani, orice prost face afaceri, în rest, este nevoie de creativitate.

Cum caracterizaţi situaţia economică din prezent din România?

Groaznică.

Va urma un nou val de criză sau vom continua cu o creştere temperată, foarte mică?

Criza nu s-a temperat. Nu a existat nicio creştere economică. Atât timp cât sectorul bancar românesc nu funcţionează în folosul companiilor private sau chiar al companiilor de stat, nu putem discuta de o traversare a crizei.

Ce este de făcut pentru reluarea creditării?

Nişte proiecte credibile lansate de statul român. Este treaba guvernului să lanseze nişte proiecte economice care să traverseze ciclul electoral.

Care sunt cele mai mari greşeli care le-a făcut guvernul şi dacă au existat şi măsuri bune?

Temperarea cheltuielilor statului a fost un act necesar. Nu ştiu dacă s-au găsit cele mai bune soluţii pentru aceasta, dar era necesară temperarea costurilor. În rest, guvernul nu a făcut absolut nimic, nici bine, nici rău, ca apa sfinţită.

Ar fi trebuit guvernul să facă ceva mai mult pentru reducerea cheltuielilor şi cum, prin ce unelte?

În primul rând, trebuie curmate jafurile. Din nefericire, la ora actuală avem de-a face cu o clică mafiotă care conduce România şi-şi împarte toate resursele naţionale. Curmarea jafurilor ar fi trebuit să fie prima măsură de reducere a costurilor.

Vă referiţi şi la reducerea numărului de bugetari?

Nu putem vorbi de o reducere a numărului de bugetari atât timp cât sistemele statului nu sunt total informatizate, atât timp cât restructurarea teritorial-administrativă a României nu este făcută.

Au fost şi măsuri bune pe care le-a luat guvernul?

V-am spus. Guvernul a fost ca apa sfinţită. N-a făcut bine, n-a făcut rău, nu a făcut nimic. În afară de jaf, nu a făcut nimic.

info

Peste ce indicatori vă uitaţi când vă faceţi o evoluţie a ceea ce se va întâmpla în economie?

Suma de bani cu care băncile creditează economia unui stat şi sumele restante pe care le au cetăţenii la plata datoriilor către stat şi către bănci.

În acest moment cum stăm?

La pământ, evident. Dar nu numai noi. Este o criză a sistemului financiar mondial. Este o criză a organizărilor sociale. Este o criză a sistemului democratic. Nu mai putem vorbi de democraţie. Odată cu prăbuşirea comunismului, din nefericire, se pare că se prăbuşeşte şi sistemul de organizare democrat. Ca o culme a ironiei: leagănul democraţiei planetare, Grecia, tinde să devină şi mormântul ei. 

Credeţi că jaful din economie de care vorbeaţi se extinde şi în sistemul bancar?

Nu am date.

Cât la sută din economia ţării e de fapt un jaf?

Nu am date să mă pronunţ. Ceea ce văd sunt sume imense de bani care se risipesc. Pentru a fura un milion de euro, băieţii ăştia sparg o sută de milioane.

Cine trebuie să ia măsuri să oprească toate astea?

Instituţiile statului, care din nefericire nu funcţionează, decât într-un singur sens: la ordinul unui stăpân. Şi doar pentru a-şi ataca
adversarii sau duşmanii politici.

Deci instituţiile statului sunt de fapt...

Vai mama lor! Vai!...

În condiţiile actuale, în care credeţi că economia merge destul de greu şi că va merge într-o direcţie greşită, v-aţi gândit vreodată să renunţaţi la toate afacerile pe care le aveţi şi începeţi o vacanţă prelungită?

Domnişoară, dar mi-a dat Băsescu suficientă vacanţă. (Râde cu poftă)

Să ieşiţi de tot din mediul de afaceri...

Nu mi-am propus să fac o asemenea bucurie adversarilor mei. Nu încă.

Averea dumneavoastră este evaluată în ultima ediţie a clasamentului „Forbes România" cam la 200-220 de milioane de euro. Este corect?

Domnişoară, toate clasamentele făcute de revistele româneşti sunt doar operaţiuni de marketing. Nu au nicio legătură cu realitatea.

Şi atunci ce avere aveţi?

Aşa cum am mai declarat, eu nu am avere. Ştiu să fac bani în situaţii grele. Bani suficienţi cât să mă pot descurca.

"Eu nu am avere. Ştiu să fac bani în situaţii grele. Bani suficienţi cât să mă pot descurca.''

"Atât timp cât sectorul bancar românesc nu funcţionează în folosul companiilor, nu putem discuta de o traversare a crizei.''

„Economia românească se duce la dracu'!"

Spuneaţi că este o lipsă de lichiditate în sistemul bancar. Situaţia este mai gravă decât în ultimii doi ani?

Nu discutăm de o criză de lichiditate, ci de una de încredere. Este vorba despre al patrulea etalon, care a stat la baza emisiei de monedă, a fost distrus de criza generată de Lehman Brothers şi de desfiinţarea cretină a acelor aşa-zise instrumente toxice. Acelea erau practic un motor de dezvoltare economică.

Banca Naţională nu ar trebui să facă ceva în acest sens?

Cred că Banca Naţională ştie mult mai bine decât mine ce are de făcut şi, după cum se vede, faptul că reuşesc să menţină cât de cât stabilă moneda naţională în condiţiile actuale economice şi financiare mondiale, este o performanţă rară.

Aveţi încredere în BNR?

Da. Da. Şi-a dovedit de-a lungul celor 20 de ani capacitatea de a gestiona destinele acestei ţări.

Şi în ce alte instituţii mai aveţi încredere?

În absolut niciuna.

Şi atunci ce se va întâmpla cu economia Româ­niei?

Aşa cum am spus: se duce dracu'.

Nu sunteţi prea pesimist?

Nu.

Dar va trebui s-o scoatem cumva la capăt.

E posibil, dacă UE ne acceptă să impunem băncilor sau să stimulăm băncile într-un fel sau altul să finanţeze economia.

Cu riscul de a nu primi înapoi creditele? Să-şi asume un risc mai mare?

Nu, în momentele în care Guvernul lansează proiecte transelectorale, băncile vor căpăta încredere. Dacă Guvernul decide să construiască 50.000-100.000 de case gata mobilate pe care să le dea cu chirii modice, în acel moment toată economia va fi relansată pentru că un antreprenor va da comenzi pentru 50.000 de frigidere. Atunci, banca va avea încredere să finanţeze şi compania producătoare de frigidere şi pe cei care lucrează acolo. Numai că, aşa cum am spus mai devreme, actualul Guvern nu poate face absolut nimic.

Nu poate sau nu vrea? (Vîntu devine incisiv)

Nu poate, pentru că este alcătuit din oameni proşti. Nişte imbecili. Scuzaţi expresiile mai dure, dar m-am cam săturat de doi ani să-i văd pe aceiaşi imbecili sau pe alţii mai mari decât ei care vin şi conduc destinele acestei ţări.

"Există oameni neajutoraţi, care nu se pot descurca, care trebuie ajutaţi, doar n-o să ne lăsăm semenii să moară de foame.''

sorin ovidiu vintu
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite