Sondaj BNR: dobânzile prea ridicate frânează afacerile din industrie şi construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opiniile formulate de participanţii la ultimul sondaj de conjunctură efectuat lunar de către Banca Naţionbală a României (BNR) indică menţinerea influenţei negative a dobânzilor ridicate şi a cererii deficitare asupra activităţii din construcţii şi industrie. Acest factor este invocat de circa 62% din numărul operatorilor din construcţii, iar la nivelul industriei, îndeosebi de subsectorul prelucrător (47%).

Ramurile cele mai afectate de aceşti factori de frânare a producţiei rămân industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV şi activitatea de tipărire şi reproducere pe suporţi a înregistrărilor (în cadrul fiecărei ramuri, insuficienţa cererii este menţionată de toţi managerii
intervievaţi). De asemenea, acţiunea limitativă a acestui factor este din nou semnalată în industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi a produselor din metal şi în industria mijloacelor de transport (în proporţie de 75% şi respectiv 67% la nivelul fiecărei ramuri.

Tot mai mulţi constructori, captivi în blocajul financiar

Blocajul financiar îşi va accentua influenţa restrictivă asupra activităţii companiilor de construcţii,
ponderea operatorilor care invocă acest factor majorându-se la 72% în noiembrie. În industrie, opinii de acest tip au fost formulate de circa 15% din totalul respondenţilor, expectaţiile cele mai pesimiste înregistrându-se în industria chimică şi în industria de maşini, echipamente şi aparate electrice (32%).
Sectorul construcţiilor reclamă şi impactul limitativ indus de ratele înalte ale dobânzilor bancare (în proporţie de 46%). La nivelul industriei, opinii în acest sens se regăsesc în cazul a circa 9% din numărul total al managerilor intervievaţi.

Deficit de cerere

Opiniile formulate de participanţii la sondaj indică menţinerea influenţei negative a cererii deficitare
asupra activităţii din cele două sectoare economice. Acest factor este invocat de circa 62% din numărul operatorilor din construcţii, iar la nivelul industriei, îndeosebi de subsectorul prelucrător (47%), potrivit buletinului de conjunctură publicat de BNR.

Posibile disponibilizări de personal

În luna noiembrie, procesul de ajustare a dimensiunii personalului va consemna o posibilă intensificare atât în industrie, cât şi în construcţii. Merită precizat că, în ambele cazuri, traiectoria descrescătoare se menţine şi în urma eliminării influenţelor de natură sezonieră. Nu vor efectua modificări ale acestui indicator circa 70% dintre
respondenţii din industrie şi 57% din numărul total al operatorilor din construcţii.
Disponibilizări de personal sunt anticipate îndeosebi în industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV, industria extractivă, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari, precum şi în activitatea de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice, a gazelor şi a apei calde.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite