Românii accesează cel mai greu banii din bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accesul la sistemul bancar este încă un indicator la care România se clasează pe ultimele locuri în topurile europene. Cel puţin, aşa arată rezultatele unui studiu recent al institutului de cercetare de piaţă GfK, realizat în 13 ţări central şi est-europene.

Patru din cinci locuitori ai statelor membre UE din Europa Centrală au acces la sistemul bancar, în vreme ce ponderea în Europa de Sud-Est scade la 50%. În proporţie de 100%, slovenii de peste 15 ani au cel puţin o legătură cu o instituţie financiară, urmaţi de slovaci, cehi, croaţi, ucrainieni şi unguri, cu peste 80% şi de ţări precum Bosnia Herzegovina, Rusia şi Serbia, cu mai mult de 70%. România se situează pe penultima poziţie, înaintea Bulgariei, cu 54% penetrare.

Scade interesul pentru economisire
 
În ţările din Europa Centrală şi de Est, posibilităţile şi dorinţa de a economisi au scăzut dramatic în 2009. În Bulgaria de exemplu, doar 6 procente au reuşit să pună nişte bani deoparte, în vreme ce în Lituania sau Slovacia situaţia stă ceva mai bine - 30%, respectiv 35%.
„În general, unde există bani, aceştia sunt mai degrabă cheltuiţi în loc să fie economisiţi sau investiţi. Acesta este în mod evident un rezultat al crizei financiare care a atins în 2009 majoritatea locuitorilor din Europa Centrală şi de Est“ afirmă Alexander Zeh, team leader pe cercetare financiară la GfK CEE Group.

Pentru ce punem bani deoparte?

Prima motivaţie, comună pentru toate statele analizate este „economisirea pentru zile negre“, care să acopere nevoile obişnuite, zilnice, dar şi situaţiile neprevăzute - dacă, de exemplu, se strică maşina de spălat sau automobilul. Al doilea motiv ar fi sprijinirea copiilor (pentru educaţie în general, facultate în special), urmate de rezerve pentru batrâneţe sau „rezerve pentru mai târziu“, precum şi economii pentru vacanţe. 29% dintre români au ales primul motiv, 28% pun bani deoparte pentru copii, în vreme ce 25% sunt preocupaţi de rezervele personale pentru bătrâneţe.

Sectorul imobiliar, cea mai atractivă investiţie

Tot în 2009 a mai apărut o tendinţă comună în statele Europei: oamenii preferă să se asigure împotriva riscurilor. De aceea, nu este surprinzător că în cele mai multe ţări sunt preferate modalităţile simple şi transparente de economisire: cumpărarea de proprietăţi sau depozitele la termen. Sunt încă destui europeni care continuă să îşi păstreze banii acasă, în condiţiile în care, în majoritatea ţărilor, încrederea în pieţele financiare a scăzut foarte mult. Cea mai atractivă oportunitate de investiţie pentru români continuă să fie sectorul imobiliar - cu apartamente şi case (25%) şi alte proprietăţi (29%), urmat de depozitele bancare (23%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite