Şomajul va creşte şi după ieşirea din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială anticipează o redresare mai greoaie a economiei româneşti. „Companiile vor amâna angajarea de noi salariaţi până când aşteptările legate de creşterea economică vor fi mai ferme“, arată experţii Băncii Mondiale într-un raport.

Cele mai noi ţări membre UE, printre care şi România, urmează să revină la creştere în 2010 şi 2011, dar este probabil ca rata avansului economic să fie mai scăzută decât înainte de criză. Potrivit ultimei ediţii a „EU10 Regular Economic Report", publicat ieri de Banca Mondială, „recuperarea este slabă în comparaţie cu predicţiile anterioare crizei şi va dura până în a doua jumătate a anului 2011".

În timp ce redresarea în economia globală se află în curs de desfăşurare, perspectiva pentru regiunea EU10 (formată din ţările care au aderat în ultimele două valuri la Uniunea Europeană) rămâne nesigură. „Şomajul creşte încă şi se aşteaptă să intre în declin doar în 2011", notează Kaspar Richter, Senior Economist pentru Regiunea Europa şi Asia Centrală a Băncii Mondiale, autor principal al acestui raport.

„Având în vedere slaba redresare, este posibil ca firmele să amâne angajarea de noi salariaţi până când aşteptările legate de creştere sunt mai ferme, în special deoarece multe afaceri au redus media orelor de lucru per salariat, în timpul crizei", a mai arătat economistul.

Cei mai loviţi: bărbaţii şi tinerii

Potrivit documentului citat, criza economică a lovit în construcţii şi în sectorul de producţie industrială, astfel că bărbaţii şi tinerii au fost cei mai afectaţi de valul disponibilizărilor. Autorii raportului arată că nici în viitorul apropiat nu se vor crea prea multe locuri de muncă pentru tineri sau pentru cei cu experienţă profesională redusă.

„Prospecţiile pieţei pentru muncitorii cu educaţie de bază şi experienţă de lucru redusă este posibil să rămână slabe timp de mai mulţi ani. Şomajul în rândul celor de 15-24 ani care caută un loc de muncă a crescut cu 8% între iunie 2008 şi ianuarie 2010, în comparaţie cu o creştere generală de trei puncte procentuale", se precizează în raport. Prognozele pentru România ale Băncii Mondiale, prezentate în raport, arată o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,3% în 2010.

Deficitul fiscal (decalajul dintre veniturile şi cheltuielile bugetare) va fi de 6,3%, iar rata şomajului ar putea ajunge la 7,7%, mai prognozează, pentru România, experţii Băncii Mondiale.

Lupta cu birocraţia, un nou vector anticriză

Printre recomandările experţilor Băncii Mondiale pentru ieşirea din criză se numără şi lupta cu birocraţia. „Agenda reformelor se întinde de la creşterea participării forţei de muncă şi întărirea inovaţiilor la lupta împotriva birocraţiei şi reducerea costurilor pentru realizarea afacerilor", conchid autorii raportului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite