Şomajul nu va coborî sub 9% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii spun că numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă depăşeşte prognozele mult prea optimiste ale autorităţilor. Finanţele se aşteaptă ca nivelul CAS să crească în acest an, în condiţiile în care Guvernul va introduce, temporar şi pentru angajatorii activi, o scutire de la plata acestora.

După ce un raport al BRD estima, la sfârşitul săptămânii trecute, că nivelul şomajului în acest an se va plasa la 9%, ieri, o analiză ING Bank a transmis o prognoză mai pesimistă: 9,3%. „Deşi nu excludem o uşoară îmbunătăţire a pieţei muncii spre finalul acestui an, credem că rata şomajului înregistrat s-ar putea apropia de 9,3%", se arată în document.

Economiştii ING îşi exprimă, în acest context, dubiile cu privire la estimările Ministerului Finanţelor în privinţa nivelului contribuţiilor de asigurări sociale (CAS). „Ministerul aşteaptă ca această componentă să crească în 2010 la 49,8 miliarde de lei, de la 47,8 miliarde de lei în 2009", spun analiştii ING. Adică peste nivelul din 2008, când contribuţiile de asigurări au fost de 49 de miliarde de lei.

Dar pe ce se bazează autorităţile când fac aceste previziuni bugetare? În esenţă, pe ipoteza unei îmbunătăţiri a pieţei muncii şi, prin urmare, pe creşterea numărului de contribuabili.

„Deşi Finanţele cred că activitatea economică se va relansa începând cu semestrul al doilea al acestui an, instituţia prognozează o scădere a ratei şomajului înregistrat - un indicator de obicei decalat faţă de revenirea economiei - la 7,3% în 2010, de la 7,8% la sfârşitul anului trecut", transmit economiştii ING.

Efect întârziat

Ce vor aceştia să spună? Că din comportamentul general al mecanismelor economice, chiar dacă PIB-ul revine pe plus începând din vară, forţa de muncă vacantă nu se va absorbi imediat, ci în câteva luni bune. Până una alta, CAS au scăzut, în ianuarie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu 4,3%, respectiv cu peste 178 de milioane de lei. Despre o comparaţie cu ianuarie 2008 nici nu poate fi vorba.

Săptămâna trecută, acelaşi Guvern care prognoza o creştere a CAS cu două miliarde de lei în acest an a luat o decizie de încurajare a creării locurilor de muncă. Astfel, Executivul a hotărât ca firmele care angajează în acest an şomeri vor fi scutite, pentru un interval de şase luni, de la plata contribuţiilor de asigurări sociale. Uşor-uşor, guvernanţii încep să recunoască, chiar şi voalat, erorile din prognozele privind şomajul.

Scutirea de la plata CAS a firmelor care angajează şomeri este argumentată, în ordonanţa de urgenţă, prin faptul că efectele crizei economico-financiare asupra pieţei muncii din România se menţin şi în 2010 la aceeaşi intensitate, fiind nevoie de măsuri suplimentare care să conducă la stimularea creării locurilor de muncă.

În document se atenţionează că persistenţa efectelor crizei economico-financiare asupra pieţei muncii creşte riscul ca nivelul ridicat al şomajului „să se menţină şi să se transforme în şomaj de lungă durată şi inactivitate".

Locuri vacante rare

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata locurilor de muncă vacante a fost, în ultimul trimestru al anului trecut, de 0,50%, în scădere cu 0,3% faţă de trimestrul precedent şi cu 1,03% faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Cea mai mare cerere s-a înregistrat în sănătate, asistenţă socială şi administraţie publică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite