Solvabilitatea, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţii împrumutaţi au o capacitate de rambursare redusă la jumătate faţă de cea din anul 2001 Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat, ieri, că gradul de solvabilitate în

Clienţii împrumutaţi au o capacitate de rambursare redusă la jumătate faţă de cea din anul 2001

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat, ieri, că gradul de solvabilitate în sistemul bancar a scăzut de la 28% în 2001 la 12% în 2007.

Indicatorul care arată capacitatea de rambursare a clienţilor împrumutaţi în sistemul bancar - gradul de solvabilitate - a scăzut de la 28,2% în 2001 la 20,6% în 2004, după care şi-a revenit uşor în următorii doi ani. În perioada 2006-2007, însă, solvabilitatea şi-a continuat scăderea, pierzând mai mult de cinci puncte procentuale.

Aşa se explică, potrivit guvernatorului Băncii Naţionale, faptul că agenţiile de rating îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu România. "Avem corecţii dure şi va trebui să evităm aterizarea forţată, să nu izbim avionul", a explicat Isărescu, în cadrul Forumului Financiar al Europei de Sud-Est, care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.

România ar putea să aibă mai mult de câştigat decât de pierdut din criza financiară internaţională, în condiţiile în care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de creştere a creditării şi la restrângerea deficitului de cont curent, a mai spus Mugur Isărescu.

"În cazul în care criza persistă, riscul ar fi să se tempereze prea mult creşterea economică, însă, din ce am văzut până acum, nu sunt semne de încetinire". Guvernatorul a precizat că principalul factor pe care îl urmăreşte este calitatea portofoliului băncilor, care au fost tentate până în prezent să dea mai uşor credite, având în vedere excesul de lichiditate. Însă creşterea economică a fost stimulată mai mult de majorarea cererii decât de avansul productivităţii.

Pericol de supraîncălzire a economiei

Creşterea economică din primul trimestru pare a fi peste avansul potenţial al PIB-ului şi, din acest motiv, pericolul supraîncălzirii este real, a arătat, la rândul său, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu.

"Trebuie să aşteptăm şi datele despre produsul intern brut (PIB) din al doilea şi al treilea trimestru, ca să vedem dacă această creştere a fost susţinută şi de investiţii, nu doar de consum", a explicat Dijmărescu. El a mai spus că, în condiţiile în care pericolul supraîncălzirii economiei se dovedeşte real, şansele unei reduceri a ratei dobânzii de politică monetară până la sfârşitul anului se diminuează semnificativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite