Soluţia fiscală anticipată pentru firme întârzie din cauza birocraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teoretic, firmele româneşti s-ar putea bucura, în acest moment, de stabilitate fiscală contra plată. Practic însă, deşi există o hotărâre de guvern care legiferează acest aspect,

Teoretic, firmele româneşti s-ar putea bucura, în acest moment, de stabilitate fiscală contra plată. Practic însă, deşi există o hotărâre de guvern care legiferează acest aspect, companiile nu pot beneficia deocamdată de avantajele unui act pe care Fiscul l-ar emite doar contra tarifului de 1.000 de euro. În lipsa normelor de aplicare a hotărârii, care se "plimbă" de mai multe luni între ministerele de resort pentru avizare, contribuabilii nu pot solicita deocamdată Fiscului obţinerea soluţiei fiscale individuale anticipate.

Normele de aplicare se plimbă între ministere

"Sistemul nu poate fi pus încă în practică deoarece normele de aplicare nu au fost emise, astfel că ministerul nu poate emite aceste opinii oficiale. Este în interesul ministerului să aplice această lege în mod corespunzător, nu în ultimul rând datorită faptului că, pentru obţinerea acestora, solicitantul trebuie să plătească. Aceste acte vin în sprijinul investitorilor interesaţi de stabilitate şi de posibilitatea de a planifica în avans, fără riscul unor obligaţii fiscale neanticipate", consideră Niculae Done, Tax Partner al KPMG România. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) spun că legea nu poate fi într-adevăr aplicată, în lipsa normelor de aplicare care se află, de aproximativ două luni, la Ministerul Justiţiei, în vederea avizării. La rândul lor, oficialii Ministerului Justiţiei spun că reprezentanţii celor două instituţii implicate discută de mai mult timp pe marginea acestor norme de aplicare.

"De cel puţin trei săptămâni se discută aceste norme cu Ministerul Finanţelor. S-a stabilit ca luni (astăzi - n.n.) reprezentanţii MFP să prezinte Ministerului Justiţiei nota de fundamentare, care să cuprindă elementele convenite în urma întâlnirilor", ne-a declarat Marilena Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei.

Opiniile oficiale la care reprezentantul KPMG face referire sunt denumite soluţii fiscale individuale anticipate. Hotărârea privind criteriile şi documentele necesare pentru obţinerea acestora a fost aprobată de guvern încă de anul trecut, respectiv la începutul lunii decembrie.

Soluţia fiscală este un act administrativ individualizat, emis, în baza cererii contribuabilului, de Comisia centrală fiscală, constituită din reprezentanţi ai MFP şi ai ANAF. Documentul stabileşte cadrul legal pentru o tranzacţie sau pentru o acţiune pe care urmează să o deruleze în viitor contribuabilul. Avantajul emiterii unui astfel de act constă în stabilirea, de la bun început, a modului în care tranzacţia sau acţiunea va fi derulată, prevenindu-se, astfel, posibilitatea unei interpretări diferite, atât de către contribuabil, cât şi de către organele fiscale, după începerea activităţii. Tariful pentru emiterea unei soluţii fiscale individuale anticipate este, potrivit hotărârii de guvern, de 1.000 de euro şi poate fi achitat în lei, la cursul BNR.

Ce va conţine soluţia fiscală individuală anticipată

Soluţia fiscală individuală anticipată va conţine, în afara datelor de identificare ale emitentului şi beneficiarului, următoarele elemente: obiectul soluţiei fiscale individuale anticipate, motivele de fapt, temeiul de drept, numele şi semnătura persoanelor împuternicite ale emitentului, menţiuni privind audierea contribuabilului, precizări privind categoria obligaţiilor fiscale pentru care s-a emis soluţia fiscală individuală anticipată şi tratamentul fiscal aplicabil acestora.

Ce trebuie să cuprindă cererea

Potrivit hotărârii de guvern, cererea trebuie să cuprindă datele de identificare ale contribuabilului, situaţia detaliată privind activitatea acestuia în prezent şi în viitor, prezentarea completă a stării de fapt viitoare pentru care se solicită soluţia fiscală individuală anticipată, obligaţiile fiscale pentru care se solicită acest act şi declaraţia solicitantului că nu există nicio procedură fiscală, administrativă sau judiciară în curs referitoare la cazul pentru care se doreşte emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate. Contribuabilul trebuie, totodată, să facă menţiunea că toate datele furnizate sunt conforme cu realitatea. În cazul în care cererea nu conţine cel puţin unul dintre aceste elemente, soluţia fiscală individuală anticipată nu va fi emisă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite