Solicitantii de credite isi pot alege singuri firma de asigurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel care vrea un credit trebuie sa se asigure la societatea agreata de banca, avand de ales intre a face cum vrea bancherul sau a nu putea incheia contractul de imprumut. In acest fel, clientii nu

Cel care vrea un credit trebuie sa se asigure la societatea agreata de banca, avand de ales intre a face cum vrea bancherul sau a nu putea incheia contractul de imprumut. In acest fel, clientii nu au acces la toate informatiile. "In cazul in care anumite riscuri nu sunt acoperite de polita, asiguratul realizeaza acest lucru abia dupa ce evenimentul s-a produs si trebuie sa scoata bani din buzunar pentru plata daunelor", a explicat Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). Principalul dezavantajat in aceasta situatie este clientul care nu beneficiaza de consultanta din partea unor persoane specializate in acest sens. "Multi nici nu stiu ce au semnat cand incheie o polita obligatorie la contractul de imprumut", a aratat Mihail Tecau, secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Specialistii spun ca situatia ideala ar fi ca banca sa recomande clientului un broker de asigurare, care sa il indrepte spre societatea de asigurare cu oferta cea mai buna. Brokerii de asigurare se plang ca activitatea lor este ingradita de practica bancilor privind obligativitatea incheierii unui contract de asigurare cu o anumita societate de profil, atunci cand un client doreste sa achizitioneze un bun sau serviciu prin credit.
Doua treimi din prime, incheiate prin intermediari
Presedintele UNSICAR este de parere ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va schimba aceasta situatie, autoritatea nationala de reglementare adoptand deja o serie de prevederi ale legislatiei UE din domeniul intermedierii in asigurari. "Fiecare societate de intermediere trebuia, pana in martie, sa introduca sintagma broker de asigurare in denumirea firmei. Pana la finele lunii iunie, capitalul social al brokerilor va creste cu 100 milioane de lei, ajungand la 250 milioane de lei. De asemenea, brokerii trebuie sa incheie o polita de asigurare de raspundere profesionala", a precizat Mihail Tecau. Brokerii vor incheia, de la 1 ianuarie 2006, o polita de raspundere profesionala, in valoare de 750.000 de euro per eveniment sau de un milion de euro la nivel agregat, iar din ianuarie 2007 valorile asigurate vor creste cu 250.000 de euro in cazul unui eveniment si cu 500.000 de euro la nivel agregat, a mai spus secretarul general al CSA. Potrivit datelor preliminare oferite de acesta, anul trecut, brokerii au intermediat prime brute subscrise de peste 120 milioane euro, la un volum al pietei de 863 milioane euro. Informatiile UNSICAR arata ca 75% din primele subscrise in 2004 au fost intermediate de catre membrii asociatiei, care numara circa 30 de societati.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite