Societăţile de stat vitale, păsuite de la executarea silită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care, "pentru a preîntâmpina intrarea în colaps financiar a societăţilor de stat care desfăşoară activităţi de interes vital pentru economia naţională, ce ar putea genera consecinţe

care, "pentru a preîntâmpina intrarea în colaps financiar a societăţilor de stat care desfăşoară activităţi de interes vital pentru economia naţională, ce ar putea genera consecinţe sociale şi economice grave", se va acorda o perioadă de graţie de 6 luni în care se suspendă executarea silită. Nota de fundamentare subliniază că acţiunile de executare silită au pus societăţile de stat, "care desfăşoară activităţi de interes vital pentru economia naţională", în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea. Guvernul ar urma să aleagă dintre datornici, prin HG, pe cei cu impact mare în economie, să-i analizeze şi să-i păsuiască. Dacă SNIF are un monopol pe curăţarea şi dragarea canalelor, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania pentru închiderea şi Conservarea Minelor au fiecare monopoluri pe activităţi vitale cu mare impact economic şi social.

Păsuirea, ajutor de stat
Preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, ne-a declarat că trebuie mult mai exact specificate situaţiile de excepţie, pentru că "nu vrem să deschidem o Cutie a Pandorei", iar consecinţele economice şi sociale grave trebuie mult mai exact definite. De asemenea, se află încă în discuţie perioada suspendării, o altă variantă fiind amânarea executării silite pentru numai 3 luni. În opinia preşedintelui ANAF, situaţiile de excepţie trebuie formulate explicit ca ţinând de calamităţi naturale.
Conform lui Gheorghe Piperea, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, o societate de stat e persoană juridică, are patrimoniu propriu, are obligaţia de a plăti taxe şi impozite ca oricare alt contribuabil. Iar o societate profitabilă, care îşi plăteşte fără să crâcnească datoriile la stat, ar putea fi deranjată de un tratament discriminatoriu. "Orice astfel de măsură trebuie temeinic motivată, chestia asta cu perturbarea gravă a economiei e fumată; în orice caz e un ajutor de stat; chiar şi pentru 6 luni creezi o discrepanţă evidentă între contribuabilii societăţi de stat şi ceilalţi. Iar o astfel de măsură nu poate fi luată oricum, trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, pentru că cartonaşul galben de la concurenţă s-ar transforma în cartonaş roşu", explică Gheorghe Piperea. Pe lângă faptul că suspendarea executării silite este un surogat - ce ar putea face în şase luni o societate pentru a plăti miliarde? -, şi orice altă societate care este într-o situaţie dificilă va putea cere păsuiri. Gabriel Biriş, expert în fiscalitate la firma Salans, consideră că problema trebuie abordată practic, deoarece firmele respective sunt ale statului, banii se cuvin tot statului, iar dacă se execută silit pierde şi statul, şi activitatea respectivă. "Important este ca aceste firme să fie restructurate, astfel încât să poată plăti datoriile ca orice alt contribuabil", subliniază Gabriel Biriş.

Trei miliarde de euro blocate în executări silite
La sfârşitul anului trecut, sumele datorate bugetului consolidat aflate în executare silită depăşeau 5 miliarde de RON, adică peste 1,3 miliarde de euro. Asta numai de la marii contribuabili, pentru că cei mici şi mijlocii mai aveau şi ei datorii în executare silită în valoare de 6,5 miliarde RON, respectiv 1,7 miliarde de euro. În total, se află în executare silită datorii care depăşesc 3 miliarde de euro. Datornicii sunt peste 200 de societăţi mari şi peste 75.000 de societăţi mici şi mijlocii. O situaţie separată pe societăţi de stat şi private nu am putut afla, deoarece la ANAF pe liste contribuabilii sunt egali, indiferent de structura proprietăţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite