Şoc: ţara în care vom trăi de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 1 iulie va aduce, în economie, schimbări mai multe chiar decât Anul Nou. În primul rând, scumpirea energiei va transforma în galop marşul deja accelerat al preţurilor. Gazele

Ziua de 1 iulie va aduce, în economie, schimbări mai multe chiar decât Anul Nou. În primul rând, scumpirea energiei va transforma în galop marşul deja accelerat al preţurilor.

Gazele vor fi facturate în kilowaţi-oră, în locul metrilor cubi, şi vor fi mai scumpe cu 12,5%.

Curentul electric se va scumpi cu 4,4% pentru populaţie şi cu peste 5% pentru firme.

Alimentele se vor scumpi, într-o primă fază, cu 5% până la 15%, pe fondul creşterii costurilor de producţie.

Motorina trebuie să conţină, începând de mâine, cel puţin 4% biodiesel.

Ţigările vor fi cu 0,39 lei (3.900 lei vechi) mai scumpe şi, în scurt timp, pe pachete vor apărea imagini cu tumori, oameni bolnavi din cauza fumatului şi chiar cadavre.

Fiscalitatea pe salarii va scădea uşor, cu 1,5%, însă plusul astfel câştigat se va risipi din cauza scumpirii alimentelor.

Autovehiculele vor fi impozitate printr-o taxă de mediu, care
înlocuieşte vechea taxă auto. Noul regim afectează cel mai mult maşinile non-Euro şi Euro 3.

Schimbările ce vor interveni la 1 iulie afectează aproape toate domeniile de activitate, iar oamenii de afaceri se vor confrunta cu majorări fără precedent ale costurilor de producţie

În economie, venirea zilei de 1 iulie 2008 va avea un impact ceva mai puternic chiar decât Anul Nou, prin efectele pe care le au schimbările prestabilite pentru această dată.

Scumpirea gazelor şi cea a curentului electric vor da peste cap socotelile oamenilor de afaceri din industrie, dar şi pe ale populaţiei consumatoare de energie. Majorarea accizelor la tutun îi va obliga pe fumători să scoată mai mulţi bani pentru fiecare pachet de ţigări sau... să apeleze la piaţa neagră; ca şi cum nu era de-ajuns acest necaz, în scurt timp vor apărea şi pachetele cu imagini horror menite să-i sperie pe cei ce vor să se apuce de fumat, dar şi să sugestioneze negativ fumătorii.

Posesorii de autovehicule trebuie să reia calculele fiscale, pentru că în locul vechii taxe auto vine taxa pe poluare. Contribuţiile sociale vor fi ceva mai mici, însă plusul câştigat astfel va fi prea mic pentru a face faţă scumpirilor.

De-acum, pe factura la gaze va scrie kilowaţi-oră, în locul metrilor cubi, iar în rezervoarele maşinilor motorina va avea o compoziţie ceva mai ecologică: 4% biodiesel. În fine, importurile de grâu de la ruşi ar putea fi ceva mai ieftine, datorită faptului că marele nostru vecin a hotărât să suspende taxele pentru exporturile din Federaţie către Uniunea Europeană. Toate acestea vor veni, ca un tăvălug, odată cu prima zi a lui Cuptor, adică mâine!

Marşul preţurilor se transformă în galop

După o lungă perioadă în care costurile de producţie (în special la materiile prime, materiale şi manoperă) au crescut accelerat, a venit şi rândul componentei energetice să mărească îngrijorarea oamenilor de afaceri. Curentul va fi mai scump cu peste 5% pentru firme şi cu aproape 4,5% pentru populaţie. Cine poate ocoli aceste facturi? Iar gazul, cu peste 12% mai scump, va umfla atât facturile familiilor racordate la marile reţele, cât şi pe ale unităţilor industriale care funcţionează pe gaz.

Rezistă cine poate!

Dacă ne gândim numai la cuptoarele în care se prepară alimentele, înţelegem de ce zahărul sau pâinea, spre exemplu, vor prelua ştacheta scumpirilor şi ne-o vor preda (tot) nouă, consumatorilor. Dacă mai punem la socoteală şi marea industrie consumatoare de curent şi/sau gaze, unde se obţine oţel, ciment, tablă, plastic, hârtie etc., avem tabloul aproape complet al viitorului apropiat, cel puţin din punctul de vedere al preţurilor. Cât despre celelalte schimbări ce vor interveni la 1 iulie, deocamdată nu ne rămâne decât să le constatăm ca atare. La noile condiţii astfel create, vor rezista doar cei capabili să le facă faţă.

Ţigări mai scumpe, în pachete cu pictograme horror

De mâine, accizele la ţigări vor creşte de la 41,5 euro/1.000 de ţigarete, la 50 de euro. Preţul cu amănuntul pentru un pachet de ţigarete se va majora astfel, în medie, cu 0,39 lei. Producătorii de ţigări din România au operat deja majorări de preţuri, cu aproximativ 0,2-0,3 lei/pachet.

Potrivit angajamentelor asumate de România faţă de Uniunea Europeană, nivelul accizei pentru ţigarete este majorat anual până la atingerea nivelului minim obligatoriu prevăzut de Directiva 10/2002 a Comisiei Europene. Conform calendarului convenit, nivelul accizei va ajunge, în 2010, la 74 euro/1.000.Tot de la 1 iulie vor intra în vigoare avertismentele vizuale pe pachetele de ţigări.

Ne-am conformat imediat după belgieni

După Belgia, România este a doua ţară din Uniunea Europeană care introduce avertismentele combinate, vizuale şi text (n.r.- pictograme). Trei dintre cele 14 imagini care vor apărea pe pachetele de ţigări din România sunt cutremurătoare. Acestea surprind danturi stricate din pricina fumatului şi tumori apărute în zona gâtului sau a plămânilor.

Comercianţii au la dispoziţie un an, până la 1 iulie 2009, să îşi lichideze stocurile de pachete de ţigarete pe care sunt înscrise actualele avertismente adiţionale de sănătate. Pentru trabucuri şi alte produse din tutun, termenul este decalat cu încă şase luni, respectiv 1 ianuarie 2009 - 1 ianuarie 2010. Deocamdată, 1 iulie 2008 este data de la care producătorii încep să fabrice noile pachete. Primele pachete cu pictograme vor apărea probabil pe piaţă în august, în funcţie de volumul de vânzări al fiecărei mărci. (Dana Banzea)

Condiţii noi pentru vămuirea grâului

Pe de-o parte, Rusia a anunţat că suspendă, de la 1 iulie, taxele pe care le impunea propriilor producători care doreau să exporte cereale în afara Federaţiei. De cealaltă parte, Uniunea Europeană va menţine suspendată, şi după această dată, taxa pe importurile de grâu din afara pieţei comunitare.

Suspendarea a avut loc la 1 ianuarie 2008, ca măsură de contracarare a efectelor secetei din anul anterior, care au dus la o scumpire fără precedent a alimentelor, şi se preconiza că va fi reintrodusă la 1 iulie. Ultimele discuţii, purtate inclusiv la nivelul Parlamentului European, au condus la concluzia că taxa pe importul de cereale trebuie să fie în continuare suspendată, până la 1 iulie 2009.

Tona de grâu s-a scumpit accelerat de-a lungul anului 2007. De la 125-140 USD/tonă în primele luni, a ajuns, pe pieţele occidentale, la preţuri de până la 300 de dolari pe tonă spre sfârşitul anului, ceea ce a determinat autorităţile europene să ia măsuri fiscale fără precedent, cum ar fi suspendarea taxelor de import.

Ruşii au încredere în recolta proprie

"Dat fiind faptul că aşteptam o recoltă bună în acest an, nu considerăm că ar fi necesară introducerea limitărilor asupra exporturilor de grâu după data de 1 iulie", data la care expira taxele în curs, a declarat, la începutul acestui an, ministrul rus al agriculturii.

Respectivele taxe - de cel puţin 105 euro/tona de grâu (165 dolari/tonă) şi de cel puţin 70 euro/tona de orz (110 dolari/tonă) - au fost introduse în ianuarie 2008. Taxele au creat o presiune suplimentară asupra preţurilor la alimente la nivel mondial, care se scumpiseră cu 40% în 2007, potrivit statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Gaze facturate în KWh, motorină cu 4% biodiesel

Data de 1 iulie aduce şi majorarea preţurilor administrate la energie electrică şi gaze naturale. Astfel, curentul se va scumpi în medie cu 5,3%, în timp ce noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% faţă de preţul curent. De asemenea, gazele naturale vor costa, începând de mâine, cu 12,5% mai mult, în medie, faţă de preţurile actuale.

O modificare importantă care va fi operată este şi trecerea modului de facturare de la unităţi volumetrice (metri cubi) la unităţi energetice (kilowaţi-oră), exprimând puterea calorifică a gazelor consumate. Astfel, noile preţuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici vor fi de 0,1044 lei/KWh, în cazul E.ON Gaz România, în creştere cu 11,6% faţă de cel curent, şi de 0,1047 lei/KWh în cazul Distrigaz Sud, mai mare cu 12,5% comparativ cu valoarea actuală. Preţurile sunt fără TVA.

Atenţie la puterea calorică din aragaz!

Gabriel Sârbu, director de preţuri în cadrul ANRE, ne-a declarat că puterea calorică a gazelor "poate varia de la lună la lună, dar atunci când este mai mică, se consumă mai mulţi metri cubi şi invers. La un consum constant de 100 metri cubi pe lună, de pildă, factura va varia doar dacă puterea calorică a gazelor este diferită", a explicat Sârbu.

Factura lunară va fi calculată prin înmulţirea volumului de gaze consumat cu puterea calorică determinată în luna respectivă, trecută pe factură, şi cu preţul pe KWh aprobat pentru fiecare operator în parte. În cazul Distrigaz Sud, puterea calorică medie a gazelor furnizate în perioada 1 ianuarie 2007 - 30 aprilie 2008 a fost determinată la 10,637 KWh/metru cub, iar la E.ON Gaz Distribuţie - de 10,510 KWh/metru cub.

Exemplu de calcul: un client al Distrigaz Sud, care va consuma într-o lună 73 de metri cubi, de pildă, va înmulţi volumul cu 10,637 KWh, apoi cu preţul de 0,1047 lei, astfel că factura de plată va fi de 81,3 lei, fără TVA. Tot de la 1 iulie, companiile petroliere sunt obligate să introducă pe piaţă motorină cu un conţinut de biocarburant în proporţie de minimum patru la sută în volum, potrivit unei decizii a guvernului adoptate anul trecut. (Teodora Vasâlca)

Contribuţiile asigurărilor sociale plătite de angajaţi scad cu 1,5%

Reducerea contribuţiilor plătite de angajat la asigurările sociale cu 1,5%, de la 1 iulie 2008, va duce la o creştere a salariului mediu net, dar unii analişti consideră că această măsură va alimenta şi mai mult consumul. De la 1 iulie 2008, angajatul va beneficia de scăderea contribuţiilor la asigurările de sănătate cu 1% şi a celor de şomaj cu 0,5%.

Astfel, începând cu luna iulie, salariul mediu net ar putea creşte, cel puţin teoretic, cu 26 de lei, urmând să depăşească valoarea de 1.300 de lei. Un angajat care are un salariu brut de 3.000 de lei va primi lunar cu 45 de lei mai mult decât în prezent, iar unul cu un salariu brut de 1.000 de lei va încasa în plus 15 lei.

Analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că reducerea contribuţiilor sociale în actuala conjunctură economică din România reprezintă o măsură "sinucigaşă" a guvernului, pentru că va stimula şi mai mult consumul şi va duce la creşterea deficitului bugetar.

Efectul va fi doar psihologic

Economistul Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată, trage şi el un semnal de alarmă asupra pericolului creşterii deficitului bugetar peste valoarea prevăzută pentru acest an şi nu exclude declanşarea unei crize economice în România. În schimb, specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biriş susţine că "este prea mică această reducere pentru a avea drept efect creşterea inflaţiei".

Analistul economic consideră, însă, că măsura va avea mai mult un efect psihologic asupra populaţiei, pentru că "este o reducere prea mică pentru a se simţi şi în buzunarele angajaţilor". (NewsIn)

Taxa de mediu înlocuieşte vechea taxă auto

Tot de la 1 iulie urmează să intre în vigoare şi taxa de mediu pentru autoturisme. De la aceeaşi dată se va abroga însă taxa auto, introdusă la 1 ianuarie 2007.

Potrivit legislaţiei privind taxa de poluare, un Logan nou, spre exemplu (n.r.- Euro 4, capacitate de 1.400 cmc), va fi taxat de la 1 iulie cu 246 de euro, faţă de 161 euro. Totodată, o Dacia Logan de trei ani va fi taxată cu 177 de euro, faţă de 328, iar acelaşi autoturism care are o vechime de opt ani va fi taxat cu 111 euro, comparativ cu 301 euro până în prezent.

Euro 3 şi non-Euro, taxate cel mai mult

De la 1 iulie, cele mai mari taxe de mediu vor fi percepute în cazul autovehiculelor non-Euro şi Euro 3, cu o capacitate cilindrică de peste 4.000 cmc şi un grad ridicat de poluare. O maşină non-Euro, cu o vechime de 14-15 ani inclusiv şi o capacitate de 3.000 cmc va fi taxată de la 1 iulie cu 8.820 euro, faţă de 8.586 euro, în acest moment. O taxă aproape la fel de mare, de respectiv 6.900 de euro, va fi achitată totodată şi în cazul unui Mercedes ML, Euro 3, cu o capacitate de 4.200 cmc şi o vechime de trei ani.

Diferenţa dintre taxa auto plătită până în prezent conform Codului Fiscal şi taxa de poluare auto, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2008, va fi restituită proprietarilor de autovehicule, dacă aceştia fac o cerere în acest sens. Suma va fi restituită în termen de 45 zile, însă doar pe baza unor acte depuse de către solicitanţi la administraţia fiscală.

Documentele necesare sunt: cererea-tip de restituire a diferenţei (care se obţine de la administraţia financiară), o copie a actului care dovedeşte plata taxei auto şi copii ale cărţii de identitate a vehiculului, respectiv a certificatului de înmatriculare. Calculul diferenţei de taxă va fi realizat prin intermediul unui program informatic. (Dana Banzea)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite