Azi în presă- Şoc financiar după falimentul Lehman Brothers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca americană de investiţii Lehman Brothers şi-a declarat ieri, falimentul. Efectul de malefic de domino nu se putea să nu se manifeste, puternice mişcări negative au apărut pe pieţele

Banca americană de investiţii Lehman Brothers şi-a declarat ieri, falimentul. Efectul de malefic de domino nu se putea să nu se manifeste, puternice mişcări negative au apărut pe pieţele financiare din toată lumea, iar bursele au încheiat ziua cu scăderi importante, după anunţurile alarmante făcute de marile instituţii bancare.

Gaura neagră înghite bancă după bancă, trage semnalul de alarmă Codidianul. Merrill Lynch a fost cumpărată la muchie ca să nu aibă aceeaşi soartă; un mare asigurător, AIG, cere bani de la Guvernul SUA. Toate s-au întâmplat într-o singură zi şi au avut efecte globale, chiar şi în România. Una dintre cele mai mari şi longevive bănci de investiţii din lume, Lehman Brothers, a dat faliment.

Cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite este comentat de Evenimentul Zilei: Faliment răsunător pe Wall Street . Banca de investiţii Lehman Brothers, cu datorii de 613 miliarde de dolari, a intrat sub protecţia legii falimentului, pentru a pune la adăpost activele de 639 de miliarde de dolari. Căderea celei de-a patra bănci de investiţii ca mărime din SUA reprezintă cel mai răsunător faliment din istoria SUA, depăşind prăbuşiri celebre, cum ar fi cea a companiei de telecomunicaţii WorldCom sau a grupului Enron.

Jurnalul Naţional declară 15 septembrie, ziua neagră a finanţelor mondiale . Falimentul Lehman Brothers şi cumpărarea Merrill Lynch de Bank of America vor duce la 50.000 de concedieri, ridicând la 150.000 numărul total al locurilor de muncă pierdute în acest sector în 2008. Gustavo Dolfino, preşedintele firmei de recrutare WhiteRock din New York, susţine că preluarea Merrill Lynch va duce la concedierea a 24.000 de angajaţi din cei 60.000, la care se adaugă 26.000 ai Lehman Brothers.

Despre consecinţele nefaste care s-ar putea înregistra pe piaţa financiară românească, scrie Gândul: Leul, slăbit de criza americană . Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române a declarat că şocul crizei americane se va resimţi doar la cursul de schimb. "Cursul va fi mai volatil. Probabil va fi o uşoară depreciere a leului dar cred că cursul va fi undeva între 3,5-3,7 lei pentru un euro". În ceea ce priveşte creşterea economică, Anghel a declarat că aceasta nu va fi afectată de problemele din SUA ci mai degrabă de condiţiile atmosferice, respectiv de cât de buni vor fi anii agricoli.

Pe acelaşi subiect, citiţi în Adevărul:

Planeta, zguduită de taifunul de pe Wall Street

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite