Soarta cecurilor va fi tranşată până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii sunt conştienţi că a cam trecut vremea cecului bancar, dar, în acelaşi timp, recunosc că acest instrument de plată nu poate fi eliminat definitiv, întrucât este în continuare

Bancherii sunt conştienţi că a cam trecut vremea cecului bancar, dar, în acelaşi timp, recunosc că acest instrument de plată nu poate fi eliminat definitiv, întrucât este în continuare destul de larg răspândit.
În acelaşi context, surse din piaţă atrag atenţia că cecul nu ar putea fi eliminat complet, atâta timp cât în ţările membre ale Uniunii Europene acest instrument de plată este mult uzitat. "În momentul de faţă există unele voci în comunitatea bancară care susţin ideea eliminării complete a cecului, pe care îl consideră un instrument depăşit. Alte opinii sunt că, dimpotrivă, cecul va continua să joace un rol important pentru anumite categorii de tranzacţii", a declarat, pentru Adevărul, Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost. Potrivit acestuia, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a iniţiat un studiu care să prezinte de o manieră sistematică avantajele şi dezavantajele menţinerii cecurilor, inclusiv prin prisma experienţei internaţionale în domeniu. "Studiul ar urma să fie finalizat până la sfârşitul acestui an şi va fi realizat cu sprijinul programului Convergence al Băncii Mondiale, precum şi al BNR şi TransFond", ne-a explicat Bogza. Concluziile vor fi supuse aprobării atât Adunării Generale a ARB, cât şi autorităţilor, iar soluţia se va reflecta printr-un proiect de amendare corespunzătoare a legislaţiei, care va fi prezentat Parlamentului României.
Tranzacţiile cu cecuri au crescut de 6 ori
Potrivit datelor furnizate de către Banca Naţională a României (BNR), numărul cecurilor decontate şi achitate s-a dublat, spre exemplu, în 2005, comparativ cu 2000. Dacă, anul trecut, în România s-au decontat şi achitat peste 11,2 milioane de cecuri, în 2000, numărul acestora era de doar 5,27 milioane. Acest instrument de plată a înregistrat o ascensiune puternică în 2001, când numărul acestora a ajuns la 9,9 milioane RON. Potrivit aceloraşi date, furnizate de banca centrală, valoarea tranzacţiilor cu cecuri a crescut de la 5,1 miliarde RON, în anul 2000, la 31,3 miliarde RON, anul trecut.
Comisioane mici, dar multă aşteptare
Principalul motiv pentru care cecurile bancare sunt, încă, agreate rămâne comisionul relativ redus. Problema rămâne timpul de aşteptare, care depăşeşte lejer trei săptămâni. De exemplu, pentru ca o persoană fizică să poată încasa un cec bancar în valoare de 1.000 de euro trebuie, în primul rând, să-şi deschidă un cont curent. La BRD Groupe Societe Generale, pentru un astfel de cont se plătesc 50 de cenţi pe lună, iar dacă i se ataşează şi un card 25 de cenţi pe lună. După stabilirea validităţii cecului, urmează decontarea. Pentru sume cuprinse între 500 1.000 de euro, BRD percepe un comision de 2% (minim 3 euro). Pentru ca banii să ajungă la cel care trebuie să-i încaseze, durează cel mult 45 de zile. La Banca Transilvania, timpul de aşteptare este puţin mai scurt, de "numai" şase săptămâni. Deschiderea unui cont în valută costă 30.000 de lei, însă comisionul perceput în funcţie de valoarea cecului (care pentru 1.000 de euro este de 1,5%) trebuie depus în cont înainte ca banii să fie viraţi. Pentru un cont la HVB ţiriac nu se percepe o taxă de deschidere, însă comisionul anual de administrare a contului este de 18 euro. Banii vin în aproximativ 45 de zile, iar comisionul de retragere este de 0,75% din sumă.

Mii de cecuri au fost refuzate
Potrivit datelor furnizate de Bancpost, instituţia bancară a refuzat, de la începutul acestui an, nu mai puţin de 9.000 de cecuri. Numărul total al cecurilor încasate şi plătite de Bancpost în perioada ianuarie-septembrie 2006 a fost de 700.000. Valoarea medie a unui cec încasat/plătit de Bancpost este de 1.500 RON.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite