Soarele şi pământul reduc factura la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia se amortizează în 5 - 6 ani



Soluţiile, personalizate
Fiecare client are nevoie de o soluţie personalizată, spun specialiştii. Uneori, investiţii minime în izolaţie sau montarea unui recuperator de căldură pe horn reduce la jumătate consumul de combustibil.
Dacă energia solară este captată de panouri, pompa de căldură foloseşte energia din interiorul pământului şi nu e nevoie să stai pe o pungă de apă caldă pentru a o utiliza (la 2 m sub pământ temperatura este 10 - 14 grade). Sistemul clasic de încălzire poate fi "ajutat" de o sursă neconvenţională (montarea unor panouri solare) sau pot fi alese soluţii combinate de energii neconvenţionale, între care cea mai recomandată, la noi, este combinaţia pompă de căldură - panouri solare. Panourile solare pot furniza fie numai apă caldă (pentru 4 persoane, investiţia e de 1000 - 1200 euro, iar factura se reduce cu 90%) sau pot fi folosite şi pentru încălzire, când factura scade cu până la 60%. În folosirea soarelui, Constanţa e avantajată. Petru Ciobanu, directorul companiei Monsson Alma, spune că într-un sistem combinat pompă de căldură - panouri solare, pentru o casă de 100 mp, două niveluri, patru persoane, factura pentru încălzire şi apă caldă poate ajunge anual la 1500 RON; vara - aproape gratis, iar iarna - maxim 190 RON, pentru o lună geroasă cu temperatură de -25grade C.

Investiţia iniţială, 10.000 de euro
Adrian Butuc, directorul firmei Ecocase, spune că, pentru o casă 10x10 cu două niveluri şi patru pesoane, investiţia se ridică la circa 10.000 - 12.000 de euro, pentru un sistem cu pompă de căldură şi panouri solare. "Factura la gaze a devenit groaza românilor. Unii clienţi nici nu recunosc cât au plătit, le e ruşine să spună", explică Adrian Butuc. Reprezentanţii unei alte firme de energii neconvenţionale ne-au declarat că sunt asaltaţi de cerere; dacă anul trecut aduceau pompe de căldură din Canada cu avionul, acum acestea vin cu containerul. Cererea ar deveni explozivă, sunt de acord specialiştii consultaţi, dacă ar exista sprijin guvernamental.
În statele europene există programe naţionale care stimulează utilizarea energiilor alternative. Statul acoperă 50% din investiţia iniţială (Spania, Germania), în plus - în cazul în care produci energie electrică şi o furnizezi sistemului naţional, primeşti de trei ori mai mult decât preţul kilowattului (Spania) sau dublu (Germania).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite